loader

Hlavná

Hlava

Laserové metódy a náklady na odstránenie medzistavcovej prietrže pomocou lasera

Medzistavcová kýla spôsobuje nielen bolesť chrbta, ale tiež narúša fungovanie vnútorných orgánov. V závislosti od postihnutej oblasti miechy a koreňov nervov sa objaví zodpovedajúca symptomatológia. Liečba tejto choroby by sa mala vykonávať na špecializovaných klinikách, ktoré majú moderné vybavenie a majú vyškolený personál. Laserové odstránenie medzistavcových prietrží je veľkou výhodou oproti otvorenej chirurgii.

Laserové odstránenie medzistavcových prietrží

Druhy operácií

V Rusku sa používanie lasera aktívne začalo až pred 10 až 15 rokmi. Potom boli vytvorené mikro-nástroje, ktoré boli schopné lúče zamerať na požadované miesto. Výhodou laserového ošetrenia je malý prístup na kožu, krátke pooperačné obdobie a postup v lokálnej anestézii. Nevýhodou je liečba iba 5% pacientov, účinnosť sa nezvýši nad 75%, vysoké náklady a potreba opakovaných operácií. Neurochirurgovia zdieľajú dve techniky laserovej miechy:

  1. vyparovanie.
  2. rekonštrukcia.

Počas laserového odparovania medzistavcových platničiek sa pulpózne jadro vyparuje. Prístroj pracuje na plný výkon pri vysokej teplote, pri ktorej sa začína odparovať vodná časť chrupavky. Laserová rekonštrukcia sa vykonáva pri miernom nabíjacom výkone, ktorý zvyšuje teplotu tkanív až na 70 g. Celzia. Výsledkom je zahrievanie medzistavcovej platničky, zrýchlenie metabolických procesov. To všetko stimuluje rast chrupavkových buniek, spojivového tkaniva..

indikácia

Hlavným príznakom obáv z medziobratlovej prietrže je bolesť v postihnutej oblasti. Ak je postihnutá bedrová oblasť, potom pacienti okrem nepohodlia v chrbte pociťujú bedrovú nohu a zmyslové poruchy. Pri patológii krčnej chrbtice sa môžu objaviť silné bolesti hlavy, závraty, tlakové rázy, zmeny citlivosti rúk. Poškodenie sakrálneho regiónu môže poškodiť močenie, sexuálne funkcie. Lekári poskytujú nasledujúce indikácie pre odstránenie laserovej medzistavcovej prietrže:

  1. pretrvávajúca a silná bolesť chrbta alebo krku.
  2. Porušenie citlivosti hmatu a teploty v končatinách, dolnej časti chrbta.
  3. Sciatica - ostrá bolesť dolnej časti chrbta, ktorá vyžaruje do zadnej časti stehna.
  4. Porušenie močenia a stolice.
  5. Obmedzenie pohybov krku, keď je ostrý zákrut sprevádzaný závratmi, nevoľnosťou, zvracaním.
  6. Čiastočná strata pohybu v rukách alebo nohách spojená s krčnou prietržou.
  7. Veľkosť prietrže do 6 mm.
  8. Nedostatok sekvestrácie medzistavcovej platničky (oddelená oblasť).
  9. Vek od 20 do 55 rokov.
  10. Žiadne degeneratívne alebo autoimunitné lézie disku.

V prípade, že veľkosť medzistavcovej prietrže je viac ako 6 mm, nemožno ju odstrániť laserom. Táto metóda nemôže dosiahnuť pozitívny účinok. Laser môže odparovať iba 30% vody v strede disku. Väčší vplyv vysokej teploty na spojivové tkanivo môže viesť k poškodeniu vláknitého prstenca. V tomto prípade sa vyskytuje sekvestrovaná hernia, ktorej liečenie vyžaduje otvorený chirurgický zákrok.

kontraindikácie

Pacient by mal jasne pochopiť, že každá operácia, aj keď minimálne invazívna, má svoje indikácie a kontraindikácie. Aby sa predišlo nepríjemným následkom, je potrebné pacienta vyšetriť univerzálne. Ak existuje najmenšia odchýlka od normy u pacienta spojená so sprievodnou patológiou, musíte sa vyhnúť operácii. Neurochirurgovia identifikovali zoznam kontraindikácií pri liečbe medzistavcovej prietrže laserom:

  1. kardiovaskulárne zlyhanie.
  2. Akútny infarkt myokardu.
  3. Fibrilácia predsiení, tachysystolická forma.
  4. Akútna mozgová príhoda.
  5. Vek po 55 rokoch.
  6. Zlyhanie obličiek a pečene.
  7. Osteochondróza posledného stupňa závažnosti.
  8. Autoimunitné ochorenia chrbtice.
  9. Sekvenčná prietrž.
  10. Pustulárne kožné procesy v mieste manipulácie.

Laserové ošetrenie spinálnych hernií si vyžaduje dostatočné zručnosti chirurga. Vyškolený personál starostlivo vyšetrí pacienta, identifikuje sprievodné choroby, určí indikácie pre chirurgický zákrok. V prípade kontraindikácií lekár predpíše konzervatívnu liečbu. Po liečebnom cykle je pacient podrobený opätovnému vyšetreniu, aby sa predpísala konečná metóda liečby medzistavcovej prietrže..

Vyšetrenie pred operáciou

Najprv je potrebné podstúpiť vyšetrenie neurochirurgom. Lekár zhromaždí anamnézu choroby, vykoná neurologické testy, vyhodnotí stav reflexov. Potom musíte vyhodnotiť krvný obraz v laboratóriu. Potom vykonajte inštrumentálny výskum. Neurochirurgovia pred operáciou na odstránenie vertebrálnej hernie predpíšu:

  • všeobecná analýza krvi;
  • všeobecná analýza moču;
  • krvná chémia;
  • coagulogram;
  • krvný cukor
  • EKG;
  • rentgén hrude;
  • SKT chrbtice, ak je to potrebné;
  • konzultácie s príbuznými špecialistami;
  • MRI bedrovej, krížovej, krčnej alebo hrudnej kosti.

Pred operáciou pacient strávi asi 1 týždeň na vykonanie celého množstva diagnostických manipulácií. Náklady na MRI jednej chrbtice v rôznych mestách sú rôzne: Moskva - asi 5 000 rubľov., Petrohrad - 3500 rubľov., Rostov na Donu - 2800 rubľov. Niekedy je potrebná presná diagnóza, vyžaduje sa zobrazovanie celej chrbtice pomocou magnetickej rezonancie. V tomto prípade sa náklady na predoperačné obdobie zvýšia o 2 až 3-krát.

Laserové odparovanie

Laserové ošetrenie prietrže chrbtice pomocou metódy odparovania zahŕňa odstránenie až 30% tekutiny z medzistavcových platničiek. Výsledkom je, že tlak v pulpóznom jadre klesá, výstupok je vtiahnutý do tela chrupavky. Zároveň pomocou vysokej teploty ničia vnútornú štruktúru disku. Neurochirurgovia vykonávajú operáciu podľa nasledujúcej schémy:

  1. v lokálnej anestézii sa do jadra postihnutého disku vkladá špeciálna ihla, dlhá až 12 cm.
  2. Všetky manipulácie sú riadené fluoroskopom na obrazovke monitora..
  3. Cez ihlu sa na miesto medzistavcovej prietrže zavedie kremenný flexibilný svetlovod. V jadre disku je dodávaná silná energia, ktorá spôsobuje, že tekutina vrie. Veľkosť chrupavky sa teda zmenšuje.
  4. Priama expozícia laserom trvá 5 až 10 minút.
  5. Para v dôsledku odparovania sa odstráni cez lúmen ihly.
  6. Potom sa vykoná kontrolný rôntgen a MRI postihnutej oblasti..
  7. Pacientovi sa pripíše 12 hodín odpočinok na lôžku.

Pacient cíti úľavu okamžite po odstránení vertebrálnej prietrže. 2 až 3 dni po operácii pacient ukazuje na prudký pokles bolesti, citlivosť končatín sa vracia. Ak bol postup úspešný, nasledujúci deň je pacient prepustený z kliniky. Lekári odporúčajú nosnú bandáž pre bedrovú kosť po dobu 1 až 2 mesiacov bez stresu a môžu sedieť dlhšie ako 5 až 10 minút. Pacienti by mali užívať protizápalové lieky (Nimesil) po dobu 1 až 2 týždňov jedenkrát denne po jedle.

Laserové ošetrenie spinálnej prietrže: ako to chodí, indikácie, kontraindikácie, ceny

Neustály vývoj technológie v medicíne ovplyvňuje aj chirurgický zásah herniovaných diskov. Hlavnými rozvojovými prioritami sú minimálne invazívny a rýchly návrat pacienta do aktívneho života. Discektómia s otvoreným prístupom, traumatické operácie spojené s odstraňovaním stavcových oblúkov, napríklad laminektómia, sa postupne stávajú minulosťou. Tieto boli nahradené ďalšou generáciou operácií: mikrodisektómia, ktorá sa vykonáva pomocou operačného mikroskopu s minimálnym rezom..

Existujú však aj chirurgické liečebné metódy, ktoré sa dajú zvládnuť bez rezov. Ide o endoskopickú discektómiu, mikroendoskopickú intervenciu, ako aj laserové ošetrenie miechy. O čom to je? Aký je význam tejto metódy, aké sú jej výhody a nevýhody? Komu je ukázané a kontraindikované, ako sa pripraviť na postup a ako sa lieči hernia laserového disku?

Podstata metodiky

Je potrebné si uvedomiť, že laserová terapia s cieľom ovplyvniť prietrž je v skutočnosti súčasťou minimálne invazívneho chirurgického zákroku. A tí, ktorí si myslia, že použitie tohto typu liečby dokáže bez chirurgického zákroku vôbec, sa mýlia. Ako môžeme hovoriť o konzervatívnej metóde liečby, keď sa medzistavcová prietrž alebo jej fragmenty premenia na paru a táto para sa vyvedie pod vysokým tlakom?

Odparovanie prietrže je skutočný chirurgický zákrok. Laserové metódy deštrukcie prietrží disku alebo zmien v ich štruktúre však nevyžadujú základné atribúty konvenčných operácií a pokračujú bez rezov, bez straty krvi a bolesti, a preto nevyžadujú zavedenie endotracheálnej alebo intravenóznej anestézie. Postačuje lokálna anestézia.

Ďalej sa bude podrobne uvažovať o liečbe medzistavcovej prietrže laserovým žiarením. Najprv by ste však mali zistiť, čo má táto metóda výhody a nevýhody..

Postup videa

Výhody laserovej expozície

Táto technika má veľké množstvo výhod, ale všetky z nich budú relevantné, ak má pacient malú a „čerstvú“ vadu disku. Čo sú tieto cnosti?

Nasledujúce ukazovatele a argumenty robia z laserových metód ovplyvňovania patologicky zmeneného disku jednu z najlepších v našej dobe:

  • priemerné trvanie zákroku nepresahuje 45 minút, umožňuje to, aby bol pacient hospitalizovaný iba dva alebo tri dni, a napísať deň po zákroku;
  • metódy majú veľmi nízky počet komplikácií, menej ako 0,1%;
  • pri vykonávaní laserových zásahov nie je možné náhodne poškodiť korene a iné štruktúry. Pacient je v lokálnej anestézii a môže vždy povedať lekárovi nepríjemné pocity, napríklad, že v nohách bol pocit „plazivého plazenia sa“ alebo svalové zášklby. Tento kontakt umožňuje neurochirurgovi okamžite konať;
  • laserové metódy nezanechávajú jazvy na pokožke a nedochádza k žiadnym kozmetickým defektom;
  • keďže neexistujú žiadne rezy a manipulácie so stavcami, nehrozí žiadne riziko nestability, ako pri klasickej laminektómii;
  • na druhej strane neexistuje žiadne riziko pri získaní stálej jednotky, ako pri fúznych operáciách, ktoré obmedzujú mobilitu pacienta;
  • laserové metódy na ošetrenie kýly môžu byť opakovane aplikované v rôznych častiach chrbtice;
  • veľmi dôležitý je nedostatok celkovej anestézie. Výsledkom je, že postup nepredstavuje vysoké riziko spojené s konvenčnými operáciami u starších pacientov, ako aj s prítomnosťou sprievodnej patológie;
  • Laserová kýlová oprava je pravdepodobne najbezpečnejšia metóda. Ak je to potrebné, môže sa používať dokonca aj počas tehotenstva a dojčenia, pretože látky na anestéziu, ktoré môžu nepriaznivo ovplyvniť dieťa, sa nedostanú do krvného obehu ženy..

Tieto metódy však majú určité nevýhody..

nevýhody

Po prvé, neexistuje veľké množstvo vedeckých údajov, ktoré by nám umožnili s istotou hovoriť o vzdialenom období, pretože táto technika sa používa pomerne nedávno. Nikto nevie, ako laserové ošetrenie ovplyvní štruktúru disku pacienta po 30, 40 alebo viac rokoch. tiež:

    tento typ liečby nie je radikálny. Ak teda hovoríme o protetike disku, ktorý sa s veľkým úspechom vykonáva v západnej Európe, napríklad v Českej republike, Nemecku, potom môžeme predpokladať, že človek dostane takmer nový disk a návrat k slobode pohybu. Po laserových manipuláciách má stále starý disk a často so zmenenou štruktúrou;

Indikácie pre ošetrenie laserom

V rôznych článkoch venovaných liečbe komplikácií komprimačno-ischemických prejavov osteochondrózy, tj výčnelkov a kýly, si môžete prečítať, že indikácie pre chirurgický zákrok sú:

  • pretrvávajúca bolesť, ktorá nekončí drogami;
  • progresiu porúch citlivosti s rozširovaním zón;
  • progresívna slabosť svalov, ich hypotrofia, tj vývoj parézy, napríklad slabosť chodidla, tlieskanie alebo klesanie chodidla, potreba zdvihnúť nohu vysoko. V miernejšej verzii ide o zníženie šľachových reflexov, Achilles a kolena, ak hovoríme o hernie lumbosakrálnej chrbtice.

Všetky tieto údaje sú však relatívne. Kýla sa dá úspešne liečiť laserom iba vtedy, ak pacient „zapadá“ do pravidla dvoch šestiek. tj:

  • prietrž staršia ako 6 rokov, najviac 7 mesiacov, už zastaraná a množstvo vody v nej už nestačí na odparenie a zničenie laserom;
  • jeho veľkosť by nemala presiahnuť 6 mm.

V praxi sú neurochirurgovia v Rusku spravidla konfrontovaní s pokročilými situáciami a najčastejšie s dlhotrvajúcimi a viacpočetnými kalcifikovanými kýlami. V tomto prípade bude indikovaná tradičná liečba a pri minimálnych invazívnych chirurgických zákrokoch by sa malo uvažovať o odstránení mikrodisektómie a endoskopickej prietrže..

kontraindikácie

Existuje mnoho podmienok, kde laserové žiarenie môže spôsobiť viac škody ako úžitku. Laserové techniky na ošetrenie herniovaných diskov sú kontraindikované, ak:

  • v tomto segmente je anomália kostnej štruktúry stavcov, napríklad prítomnosť bilaterálnej Schmorlovej hernie;
  • s významným zúžením alebo stenózou miechového kanála v mieste navrhovaného zákroku;
  • podľa rôntgenového žiarenia má MRI v medzistavcovej platničke známky diskitídy, t. j. zápal a v okolitom kostnom tkanive stavcov sú príznaky spondylitídy.

A nakoniec, laserová technológia sa nepoužíva v prípade oddelenej prietrže. Ako je uvedené vyššie, je vysoko nežiaduce používať laserové metódy s veľkými prietržami nad 6 mm. Nikto samozrejme nezakazuje pacientovi trvať na tomto spôsobe liečby, existuje však riziko neúplného odstránenia prietrže, a najmä ak je pacient starší ako 50 rokov a má trhliny vo vláknitom prstenci, to znamená, že existuje vysoké riziko opakovaných výčnelkov a hernií. v tomto segmente.

Absolútnou kontraindikáciou pri liečbe laserovej hernie je vytesnenie stavcov a ich výrazná nestabilita, nádor v tomto segmente, dokonca aj benígny hemangiom. Pri výbere typu chirurgickej liečby sa pacient zoznámi s úplným zoznamom kontraindikácií pri úvodnom vymenovaní neurochirurga. Ako sa pripraviť na ošetrenie laserom?

Sekundovaná prietrž na MRI.

Príprava na postup

V prvom rade je cena jedného lôžka v krajinách s vysokou úrovňou rozvoja medicíny pomerne vysoká, a preto pacient vykonáva všetky testy a štúdie ambulantne. Patria sem počítačové a magnetické rezonancie s požadovaným rozlíšením, EKG, všeobecná analýza krvi a moču, test na stanovenie hladiny glukózy v krvi, potrebné testy na HIV a syfilis..

Ak je to potrebné, v prípade sprievodných chronických chorôb sa môže vyžadovať povolenie príslušných odborníkov. Potom terapeut vydá záver o možnosti zásahov do medzistavcových platničiek (z hľadiska neprítomnosti kontraindikácií).

Pacient prichádza na kliniku s príslušným neurochirurgickým oddelením hodinu a pol pred operáciou. Potom musí byť neurochirurg ošetrený, rovnako ako anestéziológ, napriek absencii celkovej anestézie. V predvečer prijatia na kliniku by pacient nemal jesť ani piť večer, je to opodstatnené varovné opatrenie. Dokonca aj pri absencii celkovej anestézie môže dôjsť k nepredvídateľnej reakcii na lokálne anestetikum, ako je nevoľnosť alebo dokonca zvracanie..

Potom sa pacient oblieka do sterilného spodného prádla a dopraví sa na operačnú sálu. Asi o hodinu neskôr, po ukončení laserového zákroku, je transportovaný do pozorovacej komory, kde zostane 24 hodín. Môžete vstať a chodiť na konci prvého dňa, tj v deň operácie. Spravidla je nasledujúci deň pacient prepustený z domu.

Poloha pacienta na operačnom stole.

Podrobnosti zásahu

V súčasnosti vo všetkých krajinách s pokrokovou medicínou, napríklad v USA, Izraeli, Nemecku, Českej republike, existujú tri hlavné metódy laserového ošetrenia herniovaných diskov. to:

  • laserové odparovanie, pri ktorom sa časť disku, ktorým je kýla alebo anatomická vada, odparí.

Počas laserového odparovania sa v nevyhnutnom segmente anestetizuje pokožka, podkožné tkanivo, povrchové svaly a väzivo chrbtice. Potom sa prepichne mäkké tkanivo a cez medzistavcovú dieru prechádza dutá polotuhá ihla uzavretá mandrínom a schopná ohýbania na požadovaný disk..

Po dosiahnutí potrebného miesta optickou kontrolou prechádza cez ňu tenká laserová LED dióda, na konci ktorej je silný infračervený laser emitujúci určité množstvo energie. V tej istej rúrke je tiež voľný kanál, cez ktorý by sa vystupujúce pary mali vypúšťať späť po vriacej vode vstupujúcej do chrupavky disku. Nakreslením analógie so strelnými zbraňami je to kanál na odstránenie práškových plynov. Je potrebné, aby sa tlak v oblasti vysokoenergetického lasera nezvýšil.

Výsledkom je, že sa prietrž zmenšuje, tiež klesá intradiskálny tlak a často na operačnom stole pacient hovorí o úplnom vymiznutí syndrómu bolesti..

Jednoducho povedané, odparovanie je sušenie prietrže silným laserom a jeho objem sa zmenšuje, zatiaľ čo tlak a úroveň bolesti sa znižujú.

  • Druhý typ minimálne invazívnej laserovej chirurgie - laserová rekonštrukcia.

V takom prípade sa nevytvára také vysokoenergetické žiarenie a prietrž sa neodparuje, ale iba mení štruktúru disku. Laser mierne zahreje tkanivo chrupavky na asi 70 stupňov Celzia.

Laserová rekonštrukcia je „humánnejšou“ metódou liečby. Ak počas odparovania dôjde k deštrukcii a odpareniu tohto tkaniva, ktoré už nemá cenu, potom sa použije laserová rekonštrukcia, keď sa nevyskytujú veľké výčnelky a kýly, ale podľa tomografie je na disku veľa prasklín a môžu slúžiť ako príčina budúcich prasknutí vláknitého prstenca..

V dôsledku zahrievania medzistavcového kotúča dostáva ďalší stimul na hojenie týchto trhlín. Jednoducho povedané, disk „sa drží spolu“ a kavitačný efekt alebo tvorba mikrobubliniek sa považuje za príčinu tohto javu. Po tomto ošetrení chrupavka nezlepšuje svoju štruktúru okamžite, ale v priebehu niekoľkých mesiacov. Po 3 mesiacoch sa ale znižuje bolesť a riziko tvorby prietrže.

Rekonštrukcia je terapeutický pokus obnoviť disk pod vplyvom laserového žiarenia s nízkou spotrebou. Preto v prípade, že prietrž je veľká alebo kalcifikovaná, alebo ak už došlo k prasknutiu vláknitého prstenca, bude táto metóda zbytočná..

Pooperačné obdobie

Napriek tomu, že je pacient prepustený nasledujúci deň, musí sa čo najskôr starostlivo riadiť odporúčaniami neurochirurga, neurológa, špecialistu na fyzioterapiu a všeobecného lekára. Hlavné odporúčania sú tieto:

  • do 10 dní, v neprítomnosti kontraindikácií, je potrebné zabrániť zápalovému procesu v zóne vystavenia laserom.

Na tento účel sa používajú lieky zo skupiny NSAID, zo skupiny výhodne selektívnych inhibítorov cyklooxygenázy typu 2. Zvyčajne je to (podľa INN) ketoprofén, meloxikam, nimesulid. Počas podávania by sa však mali pamätať na kontraindikácie v prítomnosti exacerbácie eróznej gastritídy a peptického vredu žalúdka a dvanástnika, pretože tieto lieky zvyšujú riziko erózie a krvácania;

  • do jedného mesiaca po operácii sú všetky fyzické procedúry úplne zakázané, vykonávajú sa iba absorpčné techniky, napríklad magnetoterapia;
  • fyzické cvičenie je možné vykonávať až po mesiaci a pol, mali by ste tiež odmietnuť navštíviť bazén, a to najmenej 4 týždne po operácii;
  • intenzívne zaťaženie operovanej chrbtice, ako je preprava ťažkých vecí, opravy automobilov, záhradníctvo, je zakázané;
  • Normálne bremená vo forme domácich prác sú možné, ale veľmi vhodné je nosiť polotuhý korzet mesiac po operácii (pri operáciách kýly v oblasti hrudníka a bedrovej oblasti). Jeho úlohou nie je obmedziť obvyklý rozsah pohybov, ale zabrániť náhodným ostrým a rýchlym nakloneniam a zatáčkam, ktoré môžu zhoršiť proces opravy tkaniva po laserovom zákroku..

Jazvy po operácii chrbta.

Ako ukazuje klinická prax, je to presne nedodržiavanie týchto pravidiel, pocit úplného zdravia a vedie k tomu, že pacient vyžaduje opakovaný chirurgický zákrok v operovanom segmente..

Plánovaná návšteva neurochirurga, neurológa, je zvyčajne naplánovaná po 2 mesiacoch, ako aj následné zobrazovacie vyšetrenia. Je to spôsobené skutočnosťou, že asi 8 týždňov po operácii sa uskutoční proces usporiadania vláknitého prstenca a fyziologický tlak sa vo vnútri disku normalizuje. Pokiaľ ide o odporúčania na dodržiavanie pravidiel zdravého životného štýlu, sú veľmi jednoduché. Ide o normalizáciu telesnej hmotnosti, posilnenie svalov chrbtových a brušných svalov, to znamená triedy terapeutickej gymnastiky a plávania, pravidelné kurzy fyzioterapeutických procedúr a masáží..

Korzet na chrbát.

V prípade, že pacient chce venovať osobitnú starostlivosť, potom sa pri plánovaní významných zaťažení, napríklad pri umývaní okien alebo prácach, zobrazí polotuhý korzet alebo golier Shants v prípade kýly krčnej chrbtice. Tieto jednoduché zariadenia chránia váš chrbát alebo krk pred nadmernými pohybmi, ktoré môžu ohrozovať vývoj sekundárnych, opakujúcich sa výčnelkov a hernií..

Náklady na ošetrenie laserom

Aké sú náklady na túto modernú operáciu chrbtice? Pri tvorbe cien samozrejme zohrávajú úlohu mnohé faktory. Ovplyvňuje ich kvalifikácia a skúsenosti lekára, zložitosť prípadu a prítomnosť ďalších rizikových faktorov, potreba používať určité dovážané pomôcky, ako aj počet dní strávených v nemocnici..

Ceny v hlavných mestách, Moskve a Petrohrade sú omnoho vyššie, ale dá sa povedať, že perkutánne odparovanie postihnutého medzistavcového disku sa pohybuje v priemere od 150 do 250 000 rubľov, v závislosti od zložitosti prípadu a zvolenej kliniky..

Ak vezmeme ceny prestížnych svetových kliník, budú mnohokrát drahšie. Takže pobyt na 5 dní na klinike Top Ihilov v Izraeli a odstránenie operácie - 28 000 dolárov, MRI - 1 500 USD, na príslušné konzultácie - od 500 USD na jednu. V súlade s tým bude tento komplexný balík stáť asi 30 000 dolárov. V Európe sa ceny laserového ošetrenia medzistavcových platničiek pohybujú od 10 do 20 tisíc eur, v Turecku a Indii - od 3 do 4 tisíc dolárov. Toto sú, samozrejme, najbežnejšie údaje..

Na záver by sa malo niečo povedať o hodnoteniach pacientov. Čítanie recenzií iných pacientov pred chirurgickým zákrokom, dokonca aj také minimálne invazívne, je veľmi škodlivou praxou. Každá osoba je samostatným a jedinečným klinickým prípadom a akákoľvek negatívna spätná väzba nikdy nebude sprevádzaná príbehom o tom, ako pacient porušil lekársky predpis. Možno si neuvedomil, že v skorom pooperačnom období sa nechoval tak, ako má. Výsledkom bude negatívna reakcia, hoci liečba bola vykonaná správne a podľa indikácie.

Na druhej strane, pozitívne hodnotenia môžu pacienta vyzvať, aby si vybral túto konkrétnu kliniku a tohto lekára, ale jeho osobná situácia sa spočiatku bude líšiť od pacientov, u ktorých nebolo riziko recidívy. Na základe preskúmaní je preto možné urobiť závery iba vtedy, ak sa každému ponúkne presne ten istý produkt a táto metóda pravdepodobne nebude v medicíne užitočná..

Zaobchádzal niekto s medzistavcovou prietržou laserom? efekt?

Zaobchádzal niekto s medzistavcovou prietržou laserom? efekt?
30. júna 2013 o 07:51 pobočkách
editovaťOdpovedaťCitovať Formulár rýchlej reakcie

Mama má medzistavcovú prietrž. V inštitúte stavovcov v Kyjeve existuje metóda liečby - laserom.
Google je nejako lakomý s recenziami reálnych ľudí o tomto spôsobe liečby. Našiel som článok kritizujúci túto metódu liečby, pretože údajne postupom času jednoducho zabíja chrupavku a vedie k fúzii stavcov..
Môže niekto zdieľať skutočné skúsenosti? Obzvlášť sa zaujíma o to, čo sa v priebehu času stane (za 2-5 - 10 rokov).

Re: Liečil niekto medzistavcovú prietrž laserom? Efekt? [Re: Mikeee]
1. júla 2013 o 12:53 pobočiek
editovaťOdpovedaťCitovať Formulár rýchlej reakcie

Z vlastnej skúsenosti som bol liečený na klinike Pilyuiko, existuje komplexná terapia vrátane laser.
V prvom rade to môžem povedať - špeciálne. gymnastika a masáž na zmiernenie stresu. Gymnastiku je potrebné robiť denne, nič komplikované. V dôsledku toho sa moje prietrže znížili na polovicu (pred liečbou, ktorú som krívala, bola silná bolesť, teraz si už nepamätám, bez problémov zdvihnem 60 kg). MRI som urobil pred a po, po chvíli, zatiaľ čo 4 lekári boli jednomyseľne poslaní na operáciu bez možnosti.

Re: Liečil niekto medzistavcovú prietrž laserom? Efekt? [Re: Mikeee]
1. júla 2013 o 13:09 pobočiek
editovaťOdpovedaťCitovať Formulár rýchlej reakcie

Pred 5 rokmi liečil v centre neurológie vrtuľníka v októbrovej nemocnici. 8 masážnych sedení, do dnešného dňa nie sú žiadne problémy.. Teraz, pokiaľ viem, presťahovali sa niekde do Darnitsy.

Re: Liečil niekto medzistavcovú prietrž laserom? Efekt? [Re: Pozharsky]
1. júla 2013 o 13:11 pobočiek
editovaťOdpovedaťCitovať Formulár rýchlej reakcie

Pozharsky 07/01/2013 12:53 píše:
Z vlastnej skúsenosti som bol liečený na klinike Pilyuiko, existuje komplexná terapia vrátane laser.
V prvom rade to môžem povedať - špeciálne. gymnastika a masáž na zmiernenie stresu. Gymnastiku je potrebné robiť denne, nič komplikované. V dôsledku toho sa moje prietrže znížili na polovicu (pred liečbou, ktorú som krívala, bola silná bolesť, teraz si už nepamätám, bez problémov zdvihnem 60 kg). MRI som urobil pred a po, po chvíli, zatiaľ čo 4 lekári boli jednomyseľne poslaní na operáciu bez možnosti.

Takže ste mali iba masáž alebo laser?

Re: Liečil niekto medzistavcovú prietrž laserom? Efekt? [Re: Pozharsky]
2. júla 2013 o 14:49 podľa pobočiek
editovaťOdpovedaťCitovať Formulár rýchlej reakcie

Tu sú recenzie všetkých týchto Pilyuko chválili. Ale trápi ma niekoľko bodov - použitie karopynu - výťažky z papáje (ktoré sa zaujímajú o google, ďalší rozvod), náklady na fyzioterapiu s cvičebnou terapiou sú veľmi vysoké (od 4 000 do 15 000 UAH na 10 dní liečby). V skutočnosti môžete ísť na klinické magnety, ozón, lasery, pforézu, ísť na dobrého inštruktora LFK, ako aj na ihly a pijavice, a zároveň doma minúť 2-3 krát menej peňazí. Aký je fenomén tohto Pilyuko? Radšej by som šiel do dobrého sanatória.

Re: Liečil niekto medzistavcovú prietrž laserom? Efekt? [Re: Mikeee]
2. júla 2013 o 14:58 pobočkách
editovaťOdpovedaťCitovať Formulár rýchlej reakcie

Majú tam laser ako operáciu prietrže, ale ako fyzioterapiu, t.j. nie radikálne.

Re: Liečil niekto medzistavcovú prietrž laserom? Efekt? [Re: SVN]
2. júla 2013 o 15:10 pobočiek
editovaťOdpovedaťCitovať Formulár rýchlej reakcie

SVN 07/02/2013 14:58 píše:
Majú tam laser ako operáciu prietrže, ale ako fyzioterapiu, t.j. nie radikálne.

Záujem o laser ako spôsob operácie.

Re: Liečil niekto medzistavcovú prietrž laserom? Efekt? [Re: Mikeee]
2. júla 2013 o 16:17 pobočkách
editovaťOdpovedaťCitovať Formulár rýchlej reakcie

Pozharsky 07/01/2013 12:53 píše:
Z vlastnej skúsenosti som bol liečený na klinike Pilyuiko, existuje komplexná terapia vrátane laser.
V prvom rade to môžem povedať - špeciálne. gymnastika a masáž na zmiernenie stresu. Gymnastiku je potrebné robiť denne, nič komplikované. V dôsledku toho sa moje prietrže znížili na polovicu (pred liečbou, ktorú som krívala, bola silná bolesť, teraz si už nepamätám, bez problémov zdvihnem 60 kg). MRI som urobil pred a po, po chvíli, zatiaľ čo 4 lekári boli jednomyseľne poslaní na operáciu bez možnosti.

Takže ste mali iba masáž alebo laser?

Robili všetko bez chirurgického zákroku, laser tam bol na ošetrenie. Kto veľmi vraví, neviem, o operáciu neurochirurgického ústavu požiadali + - to isté (titánové implantáty namiesto poškodených diskov, upevnenie pomocou dosiek susedných stavcov, ktorých disky sa odstránia, čiastočná nehybnosť chrbtice). Liečba mi pomohla, ale napriek tomu vám radím začať nabíjaním a vidieť po mesiaci, samozrejme, ak bolesť nie je pekelná, samozrejme.
A sú tu všetky druhy Ketanov - zápas s dôsledkami, a nie s príčinou.

Výčnelok, prietrž. Liečba, prevencia.

Možnosti témy
Vyhľadávanie podľa témy

Výčnelok, prietrž. Liečba, prevencia.

Chápem, že téma nie je automobilový priemysel a nemusí zakoreniť. Ale v súvislosti s rastúcou popularitou tejto choroby chcem prispieť. Ďalej veľa listov.

A tak, prvá kýla L4-L5, ktorá sa objavila v roku 2011, bola som liečená a ležala som doma s návštevou miestneho neurológa. Potom, po vypočutí jeho rady, som sa skoro rok snažil netlačiť chrbtom, ležať viac, nosiť korzet a piť pilulky. Bolesť prešla, ale pocit pálenia a brnenia zostal. Asi o rok neskôr som sa rozhodol ísť do telocvične, najskôr som sa zaoberal trénerom, pretože som si myslel, že pre ľudí, ako som ja, existujú špeciálne cvičenia. Ale až na radu trénera, cvičenia s izoláciou chrbta sa od 97-98 nič nezmenili, vtedy som naposledy chodil na školské hojdacie kreslo. Tvrdo som pracoval, predĺženie mi veľmi pomohlo, ale keď som sa v hale alebo doma pokúsil preniesť aspoň vrece zemiakov, bolesť sa vrátila. A tak som v roku 2013 išiel do nemocnice s exacerbáciou a objavila sa prietrž L5-S1. Ako som si to myslel. V nemocnici som sa venoval terapii, pri ktorej učiteľka celkom Peppy učila hodiny a povedala mi, že musím trénovať chrbát aj tlač. A keď som odišiel z nemocnice, opäť som išiel do telocvične a teraz som sa nepovedal, čo sa týka názorov lekárov a osobných trénerov, začal som robiť drep a mŕtve ťahy, samozrejme, bez záznamov, najprv s malými váhami, postupne ich zvyšovať. Teraz si môžem sadnúť so svojimi 130 kg hmotnosti na plecia a brať 100 - 110 kg v klasickom mŕtvom ťahu, samozrejme, samozrejme. a chrbát nebolí súčasne, a znova môžem robiť svoje obľúbené veci, box.

Podstatou mojej správy je vycvičiť si chrbát, pretože po vypočutí lekárov a školiteľov je mimochodom všetko, čo je v ich chrbte, a vedia o kýloch iba počúvaním, oslabujete svaly, postupom času atrofujú a nemôžete sa na nich podieľať, a mali by!!

Nie príliš dôležité. Je to technika na vykonávanie cvičení, bez toho, aby ste sa zhoršili. Tu môžem písať na dlhú dobu, ale je lepšie ukázať niekomu, kto má záujem o to, či môžem buď odstrániť svoje videá, alebo nahrať, čo si myslím, že je správne.

V žiadnom prípade neklamte, ak máte čas, choďte pešo, ak máte sedavú prácu, vstaňte a zahrievajte sa každých 15-20 minút.

Analyzujte svoju výživu, ovplyvňuje výživu celého tela ako nikto iný.

Spať najmenej 8 hodín v noci, v noci sa metabolizmus zastaví a telo sa obnoví. Kontroluje sa na seba a nevyberá sa zo stropu alebo zo slov iných ľudí.

Áno, bez tabletiek, nikde som po 4 roky nevyskúšal veľa vecí z lekárne, Don, Arthra, Alflutop, Teraflex a niečo iné, ten účinok som necítil. Jediná vec, po ktorej som cítil úľavu od Honda Drink, pravdepodobne kolagénový nápoj. A nepýtajte sa, čo je obsiahnuté v tomto doplnku výživy, ale naozaj to pomáha, keď som minulý rok 4000 kilometrov cestoval na dovolenkovú jazdu, niekedy po drsnej ceste a tuhšie odpruženie, dal mi späť neopísateľné nezmysly, ale neobrátilo ma to. Teraz používam glukózamín-chondroitín so značkou MSM v obchode so športovou jamou len preto, že dávka je 3 až 3krát vyššia ako pri tabletách pre lekárne.

Pravidelne aj po dlhej práci na sedenie, a ja môžem sedieť v práci 24 hodín, používam kuznetsovský iplikátor, naozaj nenahraditeľnú vec!!
Nepoužívam korzet a ostatným neodporúčam priebežne. Iba v tých okamihoch, keď je to skutočne potrebné. Niečo na preskupenie, presun, vyloženie, naloženie. Nie je potrebné do nej chodiť.
Ak má niekto otázky týkajúce sa cvičení v telocvični alebo doma, opýtajte sa. Dovoľte mi ešte raz pripomenúť, že iba tie správne cvičenia vám pomôžu zostať zdraví dlhšie. A IBA SPRÁVNA TECHNIKA cvičenia prinesie pozitívne výsledky.

V poriadku.
Dodám, že prietrž sa nedá vyliečiť, musíte sa naučiť, ako s ňou žiť (slová manuátora, ktorý ma postavil na nohy)

Chápem, že téma nie je automobilový priemysel a nemusí zakoreniť. Ale v súvislosti s rastúcou popularitou tejto choroby chcem prispieť. Ďalej veľa listov.

A tak, prvá kýla L4-L5, ktorá sa objavila v roku 2011, bola som liečená a ležala som doma s návštevou miestneho neurológa. Potom, po vypočutí jeho rady, som sa skoro rok snažil netlačiť chrbtom, ležať viac, nosiť korzet a piť pilulky. Bolesť prešla, ale pocit pálenia a brnenia zostal. Asi o rok neskôr som sa rozhodol ísť do telocvične, najskôr som sa zaoberal trénerom, pretože som si myslel, že pre ľudí, ako som ja, existujú špeciálne cvičenia. Ale až na radu trénera, cvičenia s izoláciou chrbta sa od 97-98 nič nezmenili, vtedy som naposledy chodil na školské hojdacie kreslo. Tvrdo som pracoval, predĺženie mi veľmi pomohlo, ale keď som sa v hale alebo doma pokúsil preniesť aspoň vrece zemiakov, bolesť sa vrátila. A tak som v roku 2013 išiel do nemocnice s exacerbáciou a objavila sa prietrž L5-S1. Ako som si to myslel. V nemocnici som sa venoval terapii, pri ktorej učiteľka celkom Peppy učila hodiny a povedala mi, že musím trénovať chrbát aj tlač. A keď som odišiel z nemocnice, opäť som išiel do telocvične a teraz som sa nepovedal, čo sa týka názorov lekárov a osobných trénerov, začal som robiť drep a mŕtve ťahy, samozrejme, bez záznamov, najprv s malými váhami, postupne ich zvyšovať. Teraz si môžem sadnúť so svojimi 130 kg hmotnosti na plecia a brať 100 - 110 kg v klasickom mŕtvom ťahu, samozrejme, samozrejme. a chrbát nebolí súčasne, a znova môžem robiť svoje obľúbené veci, box.

Podstatou mojej správy je vycvičiť si chrbát, pretože po vypočutí lekárov a školiteľov je mimochodom všetko, čo je v ich chrbte, a vedia o kýloch iba počúvaním, oslabujete svaly, postupom času atrofujú a nemôžete sa na nich podieľať, a mali by!!

Nie príliš dôležité. Je to technika na vykonávanie cvičení, bez toho, aby ste sa zhoršili. Tu môžem písať na dlhú dobu, ale je lepšie ukázať niekomu, kto má záujem o to, či môžem buď odstrániť svoje videá, alebo nahrať, čo si myslím, že je správne.

V žiadnom prípade neklamte, ak máte čas, choďte pešo, ak máte sedavú prácu, vstaňte a zahrievajte sa každých 15-20 minút.

Analyzujte svoju výživu, ovplyvňuje výživu celého tela ako nikto iný.

Spať najmenej 8 hodín v noci, v noci sa metabolizmus zastaví a telo sa obnoví. Kontroluje sa na seba a nevyberá sa zo stropu alebo zo slov iných ľudí.

Áno, bez tabletiek, nikde som po 4 roky nevyskúšal veľa vecí z lekárne, Don, Arthra, Alflutop, Teraflex a niečo iné, ten účinok som necítil. Jediná vec, po ktorej som cítil úľavu od Honda Drink, pravdepodobne kolagénový nápoj. A nepýtajte sa, čo je obsiahnuté v tomto doplnku výživy, ale naozaj to pomáha, keď som minulý rok 4000 kilometrov cestoval na dovolenkovú jazdu, niekedy po drsnej ceste a tuhšie odpruženie, dal mi späť neopísateľné nezmysly, ale neobrátilo ma to. Teraz používam glukózamín-chondroitín so značkou MSM v obchode so športovou jamou len preto, že dávka je 3 až 3krát vyššia ako pri tabletách pre lekárne.

Pravidelne aj po dlhej práci na sedenie, a ja môžem sedieť v práci 24 hodín, používam kuznetsovský iplikátor, naozaj nenahraditeľnú vec!!
Nepoužívam korzet a ostatným neodporúčam priebežne. Iba v tých okamihoch, keď je to skutočne potrebné. Niečo na preskupenie, presun, vyloženie, naloženie. Nie je potrebné do nej chodiť.
Ak má niekto otázky týkajúce sa cvičení v telocvični alebo doma, opýtajte sa. Dovoľte mi ešte raz pripomenúť, že iba tie správne cvičenia vám pomôžu zostať zdraví dlhšie. A IBA SPRÁVNA TECHNIKA cvičenia prinesie pozitívne výsledky.

môže stále buchnúť?

TO na WhatsApp - nemusíte nikam chodiť! (100% v databáze).

Recenzie liečby laserovým výbežkom

manuálna terapia, ktorá vám pomôže

Manuálna terapia eliminuje nielen príznaky, ale aj príčiny osteochondrózy, kýly a výčnelky medzistavcových platničiek..

Čo je to manuálna terapia??
Ak chcete odpovedať na otázku: „čo je manuálna terapia,“ dvoma slovami - ošetrenie rúk.
Latinské slovo „manus“ znamená - ruka, grécke slovo „therapeia“ - liečba.

Manuálna terapia sa dá charakterizovať ako lokálny dávkovací účinok rukou lekára na kĺboch ​​chrbtice a končatín, svalov, väzov, fascie, aby sa obnovila normálna funkcia ***** - motorického aparátu, čím sa eliminuje bolesť, a tiež na správne držanie tela..

Manuálna terapia (presnejšie manuálna medicína) zahŕňa dve hlavné časti, manuálnu diagnostiku a samotnú manuálnu terapiu.

Manuálna terapia kombinuje výsledky neurológie, neurofyziológie a ortopédie. Vďaka svojim praktickým výsledkom, ktoré zahŕňajú rýchle obnovenie funkcie chrbtice, kĺbov končatín, odstránenie svalových kŕčov a zlepšenie držania tela, sa stalo atraktívnym pre mnoho lekárskych špecialít..

Manuálna terapia bola zavedená do nomenklatúry lekárskych špecialít na základe nariadenia Ministerstva zdravotníctva Ruskej federácie č. 365 z 12.10.1997..
Čo chiropraktik lieči, prečo chiropraktiky všeobecne?
Prečo manuálna terapia osteochondrózy chrbtice, pri prietrži chrbtice (medzistavcová prietrž), pri výčnelku medzistavcovej platničky, poskytuje najrýchlejší a najstabilnejší účinok? Ako často sa vykonáva manuálna terapia chrbtice?

Hlavným dôvodom rozvoja osteochondrózy a objavenia sa výčnelkov a hernií medzistavcových platničiek je nesprávne fungovanie chrbtice, a to tak pri pohyboch, ako aj pri udržiavaní držania tela, keď je záťaž na medzistavcových platničkách nerovnomerne rozložená. Tie medzistavcové platničky, ktoré sa skôr alebo neskôr podrobia neustálemu preťaženiu, nevydržia a začnú padať. Spočiatku sa vo vláknitom kruhu medzistavcových platničiek tvoria malé praskliny, potom výčnelky a potom kýly..

Aby sa tomu zabránilo, musí chrbtica správne fungovať. Manuálna terapia chrbtice je najúčinnejším prostriedkom prevencie a liečby osteochondrózy, hernií a výčnelkov medzistavcových platničiek, pretože odstraňuje príčiny ich výskytu - poruchy fungovania chrbtice. Len vtedy, keď je funkcia chrbtice normalizovaná, obnoví sa normálne prísun krvi a venózny výtok v problémovej oblasti. Prášky, injekcie, masti, fyzioterapia nedokážu uvoľniť nervové vlákna a krvné cievy pred porušením a zabezpečiť, aby chrbtica správne fungovala. V tejto súvislosti sú odpovede na otázky jasné: „Prečo manuálna terapia? Čo lieči manuálny terapeut? Prečo je manuálna terapia najúčinnejšia pre spinálnu herniu, osteochondrózu a vyčnievanie medzistavcovej platničky?“

Priebeh liečby predstavuje v priemere päť až desať relácií manuálnej terapie. Odporúčaná frekvencia ich správania je raz za šesť mesiacov, ale môžu existovať rôzne individuálne možnosti. Po ukončení liečebného postupu chiropraktik zvyčajne podáva niekoľko cvičení terapeutických cvičení, aby upevnil a udržal dosiahnutý výsledok alebo poslal fyzickú terapiu lekárovi..

Podrobnejšie informácie sa dozviete na telefónnom čísle +79644228171

Oplatí sa vykonať operáciu na odstránenie medzistavcovej prietrže

Ak chcete vykonať operáciu alebo nie, záleží len na odporúčaní lekára a na základe vašich vlastných pocitov.

V roku 2008 som sa musel rozhodnúť. Aj keď už neexistoval výber: 4 metre pre lieky proti bolesti a na ľahnutie, so zriedkavými a vzdialenými pohybmi v barle. Po celý čas mi rôzni lekári predpisovali rôzne konzervatívne liečby a iba posledný neurológ vyjadril názor, že mám jeden spôsob, ako sa problému zbaviť, a to chirurgický zákrok. Čo bolo čoskoro potvrdené neurochirurgom v 13. nemocnici, kde som podstúpil operáciu na odstránenie dvoch z piatich hernií. Takže, stručne.

Všetko šlo dobre! Za čo neprestávam ďakovať Dr. Istrelovovi A.K. a celý operačný tím!
Mimochodom, dobre ma pokarhal, že som operáciu ťahal tak dlho a že všetko mohlo byť jednoduchšie.
Bolesť zmizla, po rehabilitácii (približne 4,5 m-tsa) sa vrátil do práce.

Liečba chrbtice

Článok bol skontrolovaný 12.01.2015. Článok bol skontrolovaný odborníkom: Farhat Fayyad Akhmedovich, neurochirurg najvyššej kvalifikácie, MD, profesor chirurgického oddelenia, Moskovská štátna lekárska univerzita..

Ponúkame rôzne typy punkčných metód na liečbu výčnelkov - minimálne invazívne operácie, ktoré vám umožňujú zbaviť sa bolesti v krátkom čase.

diagnostika

Okrem vyšetrenia odborným lekárom a odobratia anamnézy určite predpíšeme inštrumentálne typy vyšetrení.

V závislosti od vášho želania a schopností môžete podstúpiť röntgenové a ultrazvukové vyšetrenia, ako aj modernejšie a presnejšie - magnetické rezonancie a počítačovú tomografiu. Všetky tieto diagnostické metódy vám umožňujú identifikovať úroveň poškodenia disku, smer vyčnievania vláknitého prstenca, stav stavcov. Tieto údaje sú potrebné na presné stanovenie diagnózy - vyčnievanie chrbtice - a na liečbu choroby najoptimálnejšími a najúčinnejšími terapeutickými alebo chirurgickými metódami..

Čo je to vyčnievanie disku?

Výčnelok je počiatočné štádium tvorby prietrže medziobratlového disku. Počas vystupovania sa tkanivo vláknitého (vonkajšieho) prstenca medzistavcovej platničky stáva tenkým a začína sa napučiavať smerom k miechovému kanálu.

Ak vyčnieva do miechového kanálika, potom je choroba najčastejšie asymptomatická. Ak sa však výčnelok vyskytuje v úzkom medzistavcovom výbežku, pociťujú bolesť bolesti, pri ktorých sú korene miechy.

Príznaky - akútna náhla bolesť (menej často konštantná a boľavá), bolesti chrbta, znížená citlivosť končatín, nedostatočná citlivosť. V zriedkavých prípadoch existuje obmedzenie motorických funkcií. Výčnelok je charakterizovaný náhlym nástupom a vymiznutím bolesti bez lekárskeho zásahu. Existujú obdobia vlnových útokov - po období úľavy sa vracia ostrá bolesť, ktorá môže trvať niekoľko dní a tiež môže prejsť nezávisle..

Metódy liečby vyčnievania miechy

Liečba je vo väčšine prípadov konzervatívna a vykonáva sa ambulantne..

Konzervatívne metódy

Prvou úlohou, ktorú naši odborníci vykonávajú, je zmiernenie opuchov, ku ktorým dochádza v dôsledku podráždenia koreňov miechy. Až potom môžeme začať s hlavným programom liečby výčnelkov. Edém sa zmierňuje podporou liekov a fyzioterapiou. Vďaka hardvérovej trakcii zväčšujeme medzistavcové medzery, čo umožňuje privádzať drogy priamo do oblasti kompresie..

Liečba chrbtice

Klasickej terapeutickej liečbe výčnelku prikladáme veľký význam. Klinika má špeciálne navrhnuté rehabilitačné programy na posilnenie svalov chrbtice, ktorých účelom je zabrániť ďalšiemu prechodu výčnelku na herniálny výčnelok..

Spravidla ide o liekovú terapiu, fyzioterapeutické cvičenia, fyzioterapiu. V niektorých situáciách pridávame manuálnu terapiu (presne podľa indikácie) a hardvérovú trakciu - chrbtica sa natiahne pomocou špeciálnych zariadení.

Minimálne invazívne chirurgické ošetrenie metódami vpichu

V prípade, že konzervatívna terapia dlhodobo neprináša pozitívny účinok, ponúkame chirurgickú liečbu - minimálne invazívnu chirurgiu pomocou punkčných metód:

Kostný blok

Metóda, ktorá zmierňuje bolesť na úrovni lézie, zmierňuje radiálny opuch a svalové kŕče. Liek sa injikuje priamo do chrbtice a okamžite začína jeho terapeutický účinok. Pacient dostáva zreteľné a trvalé zlepšenie zdravia..

Hydroplastics

Naj fyziologickejšia a najbezpečnejšia metóda vpichovej metódy na liečenie vyčnievania chrbtice. Pod kontrolou röntgenového prístroja sa do stredovej časti disku zavedie kvapalina pomocou vysokého tlaku, ktorá vymýva zničenú časť a hydratuje zvyšnú časť. To redukuje výčnelky a úplne zmierňuje všetky bolestivé prejavy. Veľmi vysoko účinná technika, ktorá poskytuje úľavu takmer okamžite. Postup sa uskutoční do 20 minút.

Laserové odparovanie disku

Metóda odparovania (horenia) vydutého buničitého jadra pomocou lasera. Tento spôsob liečby kýly chrbtice je účinný v skorých štádiách vývoja choroby, keď jadro ešte nie je tuhé..

Nukleoplastika studenej plazmy

Do dutiny postihnutého disku sa zavádza studená plazma, pomocou ktorej sa odparuje malá časť jadra, čo vedie k zníženiu tlaku vo vnútri disku. Z tohto dôvodu účinok na korene miechy zmizne a v dôsledku toho bolesť úplne zmizne alebo úplne zmizne..

Laserové odparovanie prietrže chrbtice

Laserové odparovanie medzistavcovej prietrže

Všeobecné názory

Odparovanie neposkytuje žiadne záruky. Je dôležité, že kýla je polovičná. Niekedy to stačí na to, aby ste sa navždy zbavili problémov. niekedy.

Maximálna hodnota, ktorú je možné dosiahnuť pomocou lasera, je polovica sagitálnej veľkosti prietrže. Nehovoríme ani o úplnom odparení želatínového jadra, resp. O znížení jeho výšky.

Pokiaľ kýla nie je sekvestrovaná, jej vláknité jadro je jeden celok. Ich časť siaha za vláknitý prstenec cez medzeru. "Darn" vláknitý prsteň ešte nie je možný. Preto odparovanie buničitého jadra zmenšuje objem disku a tiež prietrž. Ak porovnáme možné následky prietrže a osteochondrózy, tak prečo nie dobrovoľná osteochondróza? Okrem toho pri sanogenéze prietrže bude výsledok osteochondrózy rovnako. Ale čas.

Rekonštrukcia a odparovanie nie sú to isté. Rekonštrukcia - regenerácia. obnovenie disku pôsobením laserového žiarenia s nízkym výkonom. Odparovanie - sušenie výkonným chirurgickým laserom.

Význam odparovania je nasledujúci: disk sa suší laserom, ktorý pozostáva zo 70% vody. Z tohto dôvodu by sa prietrž mala zmenšovať. Ak je prietrž stará a detoxikovaná, potom odparovanie nemá zmysel. pretože kosti a jednoducho sa nedá nič odpariť. Tiež oddelené tiež nezmestí laser.

Odparovanie je viac-menej účinné pri čerstvej prietrži a do 5 mm. A tam, aké šťastie. S odparovaním som nemal šťastie.

Niekoľkokrát som od neurochirurga a neurológa počul, že veľké percento ľudí po 1-2 týždňoch po vyparení k nim prichádza so silnou bolesťou a potom sú stále liečení (alebo operované) „klasickými“ metódami. Medzi týmito dvoma školami existuje určitá konfrontácia: „vaporizéri“ hovoria o klasických neurológoch a neurochirurgoch ako o „machových“ konzervatívcoch, zatiaľ čo tí, ktorí naopak, opatrne naznačujú charlatánsku povahu odparovania. Zrejme existuje profesionálna hrdosť a boj o peňaženku spotrebiteľa (hovorím iba o tom, čomu som musel čeliť). A kde je obyčajný človek, v tejto situácii je potrebné nájsť pravdu?

Chcem sa podeliť o svoje vlastné skúsenosti s „laserovými“ operáciami.
1. Transdermálne zásahy sú známe už dlho, od 60. rokov sa začali snažiť zavádzať ockový enzým do disku, ničiť a nasávať disk (presnejšie jadro) pomocou špeciálnych nástrojov atď..
2. S príchodom lasera sa jadro buničiny začalo vyparovať, navyše došlo k nukleoplastike - to isté, iba plazmou sa na rozdiel od lasera okolité tkanivá na rozdiel od lasera nezahrievajú..
Hlavnou indikáciou operácie je vyčnievanie s neúčinnou konzervatívnou liečbou, laser a plazma sú najlepšie, pozitívny účinok je asi 80% (štúdie boli dlhé, vzorky sú veľké). Objavený výraz „rekonštrukcia“ je spojený s pokusmi „neodpariť“ - „vyhorieť“, ale zmeniť tkanivo Jadrá kvôli jeho zahrievaniu, po ktorom nasleduje koagulácia kolagénovej matrice, v dôsledku čoho sa zdá, že sa zlepšuje. Robí sa to laserom v „mäkkom“ režime alebo elektrinou. Teraz priamo o svojich vlastných skúsenostiach a názoroch:
1. Je zbytočné liečiť bolesť chrbta všetkými týmito metódami, napríklad bolesť chrbta nie je vždy spojená s diskom. Obzvlášť chronické. S exacerbáciou môžete dosiahnuť účinok (v tom zmysle, že bolesť bude klesať, ale pravdepodobne nezmizne).
2. Najlepším účinkom je odparovanie malých postranných výčnelkov, ktoré sa javia ako bolestivé rezistencie na nohy, zatiaľ čo bolesť chrbta neprevažuje.

Mám 38 rokov. Pred 24.01.2011 vykonali operáciu pomocou metódy „laserového odparovania“. Boli to 3 kýly. L2-L3 - 0,36 cm L3-L4 - 0,64 cm L4-L5 - 0,67 cm Všetky 3 boli odstránené tromi malými otvormi v oblasti ľavej obličky. Všetko, ako je uvedené tu na fóre, 2 až 3 hodiny v nemocnici. Samotná operácia trvala 15 - 20 minút. Potom pustili domov. Ale tu je problém. Prvú noc po operácii boli strašné bolesti. Prakticky som nespal. V druhej polovici nasledujúceho dňa sa bolesť začala uvoľňovať. Ale nie úplne. Od tretieho dňa po operácii začal navštevovať rehabilitačné kurzy. (Masáž, elektrická stimulácia a strečing s vibráciami). Už bolo ukončených 15 rehabilitačných stretnutí. Stále existuje bolesť v dolnej časti chrbta a tesne pod lopatkami, ako tomu bolo predtým (pred operáciou) ráno, keď silno vdychujem nosom, vzduch spôsobuje bolesť spodnej časti chrbta v smere oboch obličiek, počas kýchania a kašľa cítim hroznú bolesť. Pridám to. Prvá akútna bolesť, ktorú som cítil v roku 1998, bol, keď som sa zdvihol. po 3 dňoch bolesti ustúpili samy osebe bez liečby. A od roku 2000, takmer raz ročne, bol doma týždeň. Išiel som pokrivený. Atď. Prvýkrát sa uskutočnila MRI dňa 18. 1. 2011 a operácia sa uskutočnila už 24. januára 2011.

Možnosti laserovej discektómie-odparovanie. Malé jadro cez pokožku sa odparuje laserovým lúčom. Eufória - teraz zaujíma určité miesto, hoci posledná práca je v polovici 90. rokov, eufória je len v krajinách tretieho sveta av Rusku je to preto, že ju musíte predať, a tu nie je rozvinutý predajný trh. Nukleoplastika - ako laser, iba s plazmou, menej traumatická, pohodlnejšia, pretože nie je vysoká teplota. Spolu s laserom zaujíma určité miesto v živote, viac v USA. Možnosti rekonštrukcie disku - laser a elektrina - ide o zahrievanie tkaniva disku.

Niečo vážne pochybujem. Disk v skutočnosti nie je chrupavka. Nebudem o tom veľa písať, nemám plnosť špeciálnych informácií, ale posledná vec, ktorú som čítal (hoci o elektrine), bolo napísané, že na pozadí zahrievania dochádza k zmene tvaru kolagénového proteínu, ktorý, ako to bolo, mení modifikáciu buničitého jadra. Pochopiť - zahriať na 70 gr. trochu vody a nalejte do vaječného bielka. Čo bude - správne, zmení farbu a stane sa „tvrdšou“. Takmer rovnaké na disku. Zhruba povedané - trochu zmenšené, trochu zosilnené, nevyhnutne fibróza sa pripojí - vyzerá to, že sa proces zmenil.

Dobrá spätná väzba

Od operácie neprekročili tri mesiace, ako som pochopil, ak som si prečítal veľa informácií, akútne obdobie môže trvať až tri mesiace. Moja prietrž sa vytvorila 16. januára, počas tzv. „Bedrových“ svalov v bedrovej oblasti doslova stočených do uzla, pomaly sa uvoľňovali, potom keď som začal chodiť, vo všeobecnosti bol celý chrbát veľmi napätý, všetko to trvalo asi dva mesiace s veľmi pomalým pokrokom k lepšiemu. S najväčšou pravdepodobnosťou telo samo reaguje na zranenie takým spôsobom, že ľahké fyzické cvičenia z cvičebnej terapie môžu pomôcť. Aby som bol úprimný, neurobil som nič, všetko som odišiel sám, obával som sa, že z dôvodu cvičebnej terapie by to bolo horšie.

Zlé recenzie

Bohužiaľ nie som osteopat. Som rovnakým pacientom ako väčšina v tomto fóre. Hneď po 2 nie úplne úspešných operáciách na diskoch (laserové odparovanie) som si začal uvedomovať, že to, čo oficiálny liek „nás živí“, nevylieči naše choroby. A začal hľadať spôsob liečby. Väčšinu informácií som vzal z internetu. Vertebroológ v Dnepropetrovsku mu pomohol porozumieť príčinám porušovania (je jedným z popredných odborníkov na túto tému na adrese mass.ru, kde som ho našiel a lekár je osteopat v Odese. Nezávisle od seba urobili rovnaké závery. Je pravda, že ponúkané lieky boli rôzne..serjshatilov

Pred 3 rokmi som uskutočnil laserové odparovanie disku L5-S1 (dôvodom je strata pracovnej kapacity a neustála bolesť v dolnej časti chrbta a nohy, stuhnutosť pohybov, veľmi slabá ľavá noha, pravá bola tiež chorá). Odparovanie som robil o 22, bolo to omnoho jednoduchšie, ožil som, ale 4 mesiace po možnosti som sa začal obťažovať. A o rok neskôr sa chrbát prestal bolieť, noha znovu získala silu, ale nedokázala zdvihnúť náklad viac ako 15 - 20 kilogramov, pretože začal ťahať nohu. Teraz mi je 25, v decembri sa opäť začalo silné prehĺbenie, a to bez zjavného dôvodu, ľavá noha opäť stratila silu a znecitlivila.Serega

Pred 3 týždňami som mal laserovú operáciu (odparenie disku C5 - C6). Dôvodom operácie je prietrž v označenom úseku 3 mm. Štvrtý deň po operácii bolo všetko úplne odstránené, potom sa to opäť zhoršilo, ale je dobré, že sa dni začali objavovať, keď sa cítim slušne. Hovoria, že musíte vidieť, čo sa stane za 2 až 3 mesiace, a potom vyvodiť závery o úspechu alebo neúspechu operácie. Dúfajme, že sa budete cítiť lepšie. Pokiaľ ide o rehabilitáciu, táto operácia sa nepovažuje za traumatickú. Potom som naozaj omdlel na 3 hodiny kvôli poklesu tlaku, ale inak sa nemusíte obávať.

Laserové ošetrenie spinálnej prietrže: ako to chodí, indikácie, kontraindikácie, ceny

Neustály vývoj technológie v medicíne ovplyvňuje aj chirurgický zásah herniovaných diskov. Hlavnými rozvojovými prioritami sú minimálne invazívny a rýchly návrat pacienta do aktívneho života. Discektómia s otvoreným prístupom, traumatické operácie spojené s odstraňovaním stavcových oblúkov, napríklad laminektómia, sa postupne stávajú minulosťou. Tieto boli nahradené ďalšou generáciou operácií: mikrodisektómia, ktorá sa vykonáva pomocou operačného mikroskopu s minimálnym rezom..

Existujú však aj chirurgické liečebné metódy, ktoré sa dajú zvládnuť bez rezov. Ide o endoskopickú discektómiu, mikroendoskopickú intervenciu, ako aj laserové ošetrenie miechy. O čom to je? Aký je význam tejto metódy, aké sú jej výhody a nevýhody? Komu je ukázané a kontraindikované, ako sa pripraviť na postup a ako sa lieči hernia laserového disku?

Podstata metodiky

Je potrebné si uvedomiť, že laserová terapia s cieľom ovplyvniť prietrž je v skutočnosti súčasťou minimálne invazívneho chirurgického zákroku. A tí, ktorí si myslia, že použitie tohto typu liečby dokáže bez chirurgického zákroku vôbec, sa mýlia. Ako môžeme hovoriť o konzervatívnej metóde liečby, keď sa medzistavcová prietrž alebo jej fragmenty premenia na paru a táto para sa vyvedie pod vysokým tlakom?

Odparovanie prietrže je skutočný chirurgický zákrok. Laserové metódy deštrukcie prietrží disku alebo zmien v ich štruktúre však nevyžadujú základné atribúty konvenčných operácií a pokračujú bez rezov, bez straty krvi a bolesti, a preto nevyžadujú zavedenie endotracheálnej alebo intravenóznej anestézie. Postačuje lokálna anestézia.

Ďalej sa bude podrobne uvažovať o liečbe medzistavcovej prietrže laserovým žiarením. Najprv by ste však mali zistiť, čo má táto metóda výhody a nevýhody..

Postup videa

Výhody laserovej expozície

Táto technika má veľké množstvo výhod, ale všetky z nich budú relevantné, ak má pacient malú a „čerstvú“ vadu disku. Čo sú tieto cnosti?

Nasledujúce ukazovatele a argumenty robia z laserových metód ovplyvňovania patologicky zmeneného disku jednu z najlepších v našej dobe:

  • priemerné trvanie zákroku nepresahuje 45 minút, umožňuje to, aby bol pacient hospitalizovaný iba dva alebo tri dni, a napísať deň po zákroku;
  • metódy majú veľmi nízky počet komplikácií, menej ako 0,1%;
  • pri vykonávaní laserových zásahov nie je možné náhodne poškodiť korene a iné štruktúry. Pacient je v lokálnej anestézii a môže vždy povedať lekárovi nepríjemné pocity, napríklad, že v nohách bol pocit „plazivého plazenia sa“ alebo svalové zášklby. Tento kontakt umožňuje neurochirurgovi okamžite konať;
  • laserové metódy nezanechávajú jazvy na pokožke a nedochádza k žiadnym kozmetickým defektom;
  • keďže neexistujú žiadne rezy a manipulácie so stavcami, nehrozí žiadne riziko nestability, ako pri klasickej laminektómii;
  • na druhej strane neexistuje žiadne riziko pri získaní stálej jednotky, ako pri fúznych operáciách, ktoré obmedzujú mobilitu pacienta;
  • laserové metódy na ošetrenie kýly môžu byť opakovane aplikované v rôznych častiach chrbtice;
  • veľmi dôležitý je nedostatok celkovej anestézie. Výsledkom je, že postup nepredstavuje vysoké riziko spojené s konvenčnými operáciami u starších pacientov, ako aj s prítomnosťou sprievodnej patológie;
  • Laserová kýlová oprava je pravdepodobne najbezpečnejšia metóda. Ak je to potrebné, môže sa používať dokonca aj počas tehotenstva a dojčenia, pretože látky na anestéziu, ktoré môžu nepriaznivo ovplyvniť dieťa, sa nedostanú do krvného obehu ženy..

Tieto metódy však majú určité nevýhody..

nevýhody

Po prvé, neexistuje veľké množstvo vedeckých údajov, ktoré by nám umožnili s istotou hovoriť o vzdialenom období, pretože táto technika sa používa pomerne nedávno. Nikto nevie, ako laserové ošetrenie ovplyvní štruktúru disku pacienta po 30, 40 alebo viac rokoch. tiež:

    tento typ liečby nie je radikálny. Ak teda hovoríme o protetike disku, ktorý sa s veľkým úspechom vykonáva v západnej Európe, napríklad v Českej republike, Nemecku, potom môžeme predpokladať, že človek dostane takmer nový disk a návrat k slobode pohybu. Po laserových manipuláciách má stále starý disk a často so zmenenou štruktúrou;

Indikácie pre ošetrenie laserom

V rôznych článkoch venovaných liečbe komplikácií komprimačno-ischemických prejavov osteochondrózy, tj výčnelkov a kýly, si môžete prečítať, že indikácie pre chirurgický zákrok sú:

  • pretrvávajúca bolesť, ktorá nekončí drogami;
  • progresiu porúch citlivosti s rozširovaním zón;
  • progresívna slabosť svalov, ich hypotrofia, tj vývoj parézy, napríklad slabosť chodidla, tlieskanie alebo klesanie chodidla, potreba zdvihnúť nohu vysoko. V miernejšej verzii ide o zníženie šľachových reflexov, Achilles a kolena, ak hovoríme o hernie lumbosakrálnej chrbtice.

Všetky tieto údaje sú však relatívne. Kýla sa dá úspešne liečiť laserom iba vtedy, ak pacient „zapadá“ do pravidla dvoch šestiek. tj:

  • prietrž staršia ako 6 rokov, najviac 7 mesiacov, už zastaraná a množstvo vody v nej už nestačí na odparenie a zničenie laserom;
  • jeho veľkosť by nemala presiahnuť 6 mm.

V praxi sú neurochirurgovia v Rusku spravidla konfrontovaní s pokročilými situáciami a najčastejšie s dlhotrvajúcimi a viacpočetnými kalcifikovanými kýlami. V tomto prípade bude indikovaná tradičná liečba a pri minimálnych invazívnych chirurgických zákrokoch by sa malo uvažovať o odstránení mikrodisektómie a endoskopickej prietrže..

kontraindikácie

Existuje mnoho podmienok, kde laserové žiarenie môže spôsobiť viac škody ako úžitku. Laserové techniky na ošetrenie herniovaných diskov sú kontraindikované, ak:

  • v tomto segmente je anomália kostnej štruktúry stavcov, napríklad prítomnosť bilaterálnej Schmorlovej hernie;
  • s významným zúžením alebo stenózou miechového kanála v mieste navrhovaného zákroku;
  • podľa rôntgenového žiarenia má MRI v medzistavcovej platničke známky diskitídy, t. j. zápal a v okolitom kostnom tkanive stavcov sú príznaky spondylitídy.

A nakoniec, laserová technológia sa nepoužíva v prípade oddelenej prietrže. Ako je uvedené vyššie, je vysoko nežiaduce používať laserové metódy s veľkými prietržami nad 6 mm. Nikto samozrejme nezakazuje pacientovi trvať na tomto spôsobe liečby, existuje však riziko neúplného odstránenia prietrže, a najmä ak je pacient starší ako 50 rokov a má trhliny vo vláknitom prstenci, to znamená, že existuje vysoké riziko opakovaných výčnelkov a hernií. v tomto segmente.

Absolútnou kontraindikáciou pri liečbe laserovej hernie je vytesnenie stavcov a ich výrazná nestabilita, nádor v tomto segmente, dokonca aj benígny hemangiom. Pri výbere typu chirurgickej liečby sa pacient zoznámi s úplným zoznamom kontraindikácií pri úvodnom vymenovaní neurochirurga. Ako sa pripraviť na ošetrenie laserom?

Sekundovaná prietrž na MRI.

Príprava na postup

V prvom rade je cena jedného lôžka v krajinách s vysokou úrovňou rozvoja medicíny pomerne vysoká, a preto pacient vykonáva všetky testy a štúdie ambulantne. Patria sem počítačové a magnetické rezonancie s požadovaným rozlíšením, EKG, všeobecná analýza krvi a moču, test na stanovenie hladiny glukózy v krvi, potrebné testy na HIV a syfilis..

Ak je to potrebné, v prípade sprievodných chronických chorôb sa môže vyžadovať povolenie príslušných odborníkov. Potom terapeut vydá záver o možnosti zásahov do medzistavcových platničiek (z hľadiska neprítomnosti kontraindikácií).

Pacient prichádza na kliniku s príslušným neurochirurgickým oddelením hodinu a pol pred operáciou. Potom musí byť neurochirurg ošetrený, rovnako ako anestéziológ, napriek absencii celkovej anestézie. V predvečer prijatia na kliniku by pacient nemal jesť ani piť večer, je to opodstatnené varovné opatrenie. Dokonca aj pri absencii celkovej anestézie môže dôjsť k nepredvídateľnej reakcii na lokálne anestetikum, ako je nevoľnosť alebo dokonca zvracanie..

Potom sa pacient oblieka do sterilného spodného prádla a dopraví sa na operačnú sálu. Asi o hodinu neskôr, po ukončení laserového zákroku, je transportovaný do pozorovacej komory, kde zostane 24 hodín. Môžete vstať a chodiť na konci prvého dňa, tj v deň operácie. Spravidla je nasledujúci deň pacient prepustený z domu.

Podrobnosti zásahu

V súčasnosti vo všetkých krajinách s pokrokovou medicínou, napríklad v USA, Izraeli, Nemecku, Českej republike, existujú tri hlavné metódy laserového ošetrenia herniovaných diskov. to:

  • laserové odparovanie, pri ktorom sa časť disku, ktorým je kýla alebo anatomická vada, odparí.

Počas laserového odparovania sa v nevyhnutnom segmente anestetizuje pokožka, podkožné tkanivo, povrchové svaly a väzivo chrbtice. Potom sa prepichne mäkké tkanivo a cez medzistavcovú dieru prechádza dutá polotuhá ihla uzavretá mandrínom a schopná ohýbania na požadovaný disk..

Po dosiahnutí potrebného miesta optickou kontrolou prechádza cez ňu tenká laserová LED dióda, na konci ktorej je silný infračervený laser emitujúci určité množstvo energie. V tej istej rúrke je tiež voľný kanál, cez ktorý by sa vystupujúce pary mali vypúšťať späť po vriacej vode vstupujúcej do chrupavky disku. Nakreslením analógie so strelnými zbraňami je to kanál na odstránenie práškových plynov. Je potrebné, aby sa tlak v oblasti vysokoenergetického lasera nezvýšil.

Výsledkom je, že sa prietrž zmenšuje, tiež klesá intradiskálny tlak a často na operačnom stole pacient hovorí o úplnom vymiznutí syndrómu bolesti..

Jednoducho povedané, odparovanie je sušenie prietrže silným laserom a jeho objem sa zmenšuje, zatiaľ čo tlak a úroveň bolesti sa znižujú.

  • Druhý typ minimálne invazívnej laserovej chirurgie - laserová rekonštrukcia.

V takom prípade sa nevytvára také vysokoenergetické žiarenie a prietrž sa neodparuje, ale iba mení štruktúru disku. Laser mierne zahreje tkanivo chrupavky na asi 70 stupňov Celzia.

Laserová rekonštrukcia je „humánnejšou“ metódou liečby. Ak počas odparovania dôjde k deštrukcii a odpareniu tohto tkaniva, ktoré už nemá cenu, potom sa použije laserová rekonštrukcia, keď sa nevyskytujú veľké výčnelky a kýly, ale podľa tomografie je na disku veľa prasklín a môžu slúžiť ako príčina budúcich prasknutí vláknitého prstenca..

V dôsledku zahrievania medzistavcového kotúča dostáva ďalší stimul na hojenie týchto trhlín. Jednoducho povedané, disk „sa drží spolu“ a kavitačný efekt alebo tvorba mikrobubliniek sa považuje za príčinu tohto javu. Po tomto ošetrení chrupavka nezlepšuje svoju štruktúru okamžite, ale v priebehu niekoľkých mesiacov. Po 3 mesiacoch sa ale znižuje bolesť a riziko tvorby prietrže.

Rekonštrukcia je terapeutický pokus obnoviť disk pod vplyvom laserového žiarenia s nízkou spotrebou. Preto v prípade, že prietrž je veľká alebo kalcifikovaná, alebo ak už došlo k prasknutiu vláknitého prstenca, bude táto metóda zbytočná..

Pooperačné obdobie

Napriek tomu, že je pacient prepustený nasledujúci deň, musí sa čo najskôr starostlivo riadiť odporúčaniami neurochirurga, neurológa, špecialistu na fyzioterapiu a všeobecného lekára. Hlavné odporúčania sú tieto:

  • do 10 dní, v neprítomnosti kontraindikácií, je potrebné zabrániť zápalovému procesu v zóne vystavenia laserom.

Na tento účel sa používajú lieky zo skupiny NSAID, zo skupiny výhodne selektívnych inhibítorov cyklooxygenázy typu 2. Zvyčajne je to (podľa INN) ketoprofén, meloxikam, nimesulid. Počas podávania by sa však mali pamätať na kontraindikácie v prítomnosti exacerbácie eróznej gastritídy a peptického vredu žalúdka a dvanástnika, pretože tieto lieky zvyšujú riziko erózie a krvácania;

  • do jedného mesiaca po operácii sú všetky fyzické procedúry úplne zakázané, vykonávajú sa iba absorpčné techniky, napríklad magnetoterapia;
  • fyzické cvičenie je možné vykonávať až po mesiaci a pol, mali by ste tiež odmietnuť navštíviť bazén, a to najmenej 4 týždne po operácii;
  • intenzívne zaťaženie operovanej chrbtice, ako je preprava ťažkých vecí, opravy automobilov, záhradníctvo, je zakázané;
  • Normálne bremená vo forme domácich prác sú možné, ale veľmi vhodné je nosiť polotuhý korzet mesiac po operácii (pri operáciách kýly v oblasti hrudníka a bedrovej oblasti). Jeho úlohou nie je obmedziť obvyklý rozsah pohybov, ale zabrániť náhodným ostrým a rýchlym nakloneniam a zatáčkam, ktoré môžu zhoršiť proces opravy tkaniva po laserovom zákroku..

Jazvy po operácii chrbta.

Ako ukazuje klinická prax, je to presne nedodržiavanie týchto pravidiel, pocit úplného zdravia a vedie k tomu, že pacient vyžaduje opakovaný chirurgický zákrok v operovanom segmente..

Plánovaná návšteva neurochirurga, neurológa, je zvyčajne naplánovaná po 2 mesiacoch, ako aj následné zobrazovacie vyšetrenia. Je to spôsobené skutočnosťou, že približne 8 týždňov po operácii sa uskutoční proces usporiadania vláknitého prstenca a fyziologický tlak sa vo vnútri disku normalizuje..
Pokiaľ ide o odporúčania na dodržiavanie pravidiel zdravého životného štýlu, sú veľmi jednoduché. Ide o normalizáciu telesnej hmotnosti, posilnenie svalov chrbtových a brušných svalov, to znamená triedy terapeutickej gymnastiky a plávania, pravidelné kurzy fyzioterapeutických procedúr a masáží..

V prípade, že pacient chce venovať osobitnú starostlivosť, potom sa pri plánovaní významných zaťažení, napríklad pri umývaní okien alebo prácach, zobrazí polotuhý korzet alebo golier Shants v prípade kýly krčnej chrbtice. Tieto jednoduché zariadenia chránia váš chrbát alebo krk pred nadmernými pohybmi, ktoré môžu ohrozovať vývoj sekundárnych, opakujúcich sa výčnelkov a hernií..

Náklady na ošetrenie laserom

Aké sú náklady na túto modernú operáciu chrbtice? Pri tvorbe cien samozrejme zohrávajú úlohu mnohé faktory. Ovplyvňuje ich kvalifikácia a skúsenosti lekára, zložitosť prípadu a prítomnosť ďalších rizikových faktorov, potreba používať určité dovážané pomôcky, ako aj počet dní strávených v nemocnici..

Ceny v hlavných mestách, Moskve a Petrohrade sú omnoho vyššie, ale dá sa povedať, že perkutánne odparovanie postihnutého medzistavcového disku sa pohybuje v priemere od 150 do 250 000 rubľov, v závislosti od zložitosti prípadu a zvolenej kliniky..

Ak vezmeme ceny prestížnych svetových kliník, budú mnohokrát drahšie. Takže pobyt na 5 dní na klinike Top Ihilov v Izraeli a odstránenie operácie - 28 000 dolárov, MRI - 1 500 USD, na príslušné konzultácie - od 500 USD na jednu. V súlade s tým bude tento komplexný balík stáť asi 30 000 dolárov. V Európe sa ceny laserového ošetrenia medzistavcových platničiek pohybujú od 10 do 20 tisíc eur, v Turecku a Indii - od 3 do 4 tisíc dolárov. Toto sú, samozrejme, najbežnejšie údaje..

Na záver by sa malo niečo povedať o hodnoteniach pacientov. Čítanie recenzií iných pacientov pred chirurgickým zákrokom, dokonca aj také minimálne invazívne, je veľmi škodlivou praxou. Každá osoba je samostatným a jedinečným klinickým prípadom a akákoľvek negatívna spätná väzba nikdy nebude sprevádzaná príbehom o tom, ako pacient porušil lekársky predpis. Možno si neuvedomil, že v skorom pooperačnom období sa nechoval tak, ako má. Výsledkom bude negatívna reakcia, hoci liečba bola vykonaná správne a podľa indikácie.

Na druhej strane, pozitívne hodnotenia môžu pacienta vyzvať, aby si vybral túto konkrétnu kliniku a tohto lekára, ale jeho osobná situácia sa spočiatku bude líšiť od pacientov, u ktorých nebolo riziko recidívy. Na základe preskúmaní je preto možné urobiť závery iba vtedy, ak sa každému ponúkne presne ten istý produkt a táto metóda pravdepodobne nebude v medicíne užitočná..

medziobratlová kýla

Ahoj! moja matka má 10 rokov medzistavcovej prietrže, teraz je všetko opäť zhoršené, myslím, že možno stojí za to urobiť operáciu? aké nebezpečné to je? a počula som, že sa s nimi zaobchádza ako s laserom. používateľov fóra, povedzte mi, že niekto bol chorý alebo že oni sami boli chorí. Ako sa vám podarilo? Mám veľmi obavy o mamu

Experti Woman.ru

Získajte odborný názor na svoju tému

Aksana Yakubenya

Psychológ, Gestalt terapeut. Špecialista z webu b17.ru

Maria Kuznetsová

Psychológ. Špecialista z webu b17.ru

Svetlana Chernyshova

Psychológ, konzultant. Špecialista z webu b17.ru

Svetlana Gabbasová

Psychológ, tréner a učiteľ. Špecialista z webu b17.ru

Antakova Lyubov Nikolaevna

Psychológ, konzultant. Špecialista z webu b17.ru

Spiridonova Nadezhda Viktorovna

Psychológ. Špecialista z webu b17.ru

Dyachenko Elena Vladimirovna

Psychológ, Gestalt terapeut vo výcviku. Špecialista z webu b17.ru

Martynova Irina Viktorovna

Psychológ, konzultant. Špecialista z webu b17.ru

Fedor Erokhin

Psychológ, klinický psychológ Constellator. Špecialista z webu b17.ru

Irina Svetlichnaya

Psychológ, konzultant. Špecialista z webu b17.ru

Môj manžel má 6 medziobratlových kýly.
Prijíma chondroprotektory, špeciálnu gymnastiku a neustále visí na vodorovnej lište.
To všetko predpísal veľmi dobrý neurochirurg po skenovaní MRI..
Mal vôbec zlý pocit, jeho nohy boli znecitlivené, prsty.
Lekár sám povedal: „Rezanie iba ako posledná možnosť“ Toto je najčastejšie bez následkov.
Po operácii hernie viem, že pár žien ťahá nohu.

Pamätajte, že operácia musí byť vykonaná, ak oddeľovací systém nepracuje, 2-3 dni a začne sepsa tela. Potom - naliehavo, aj po niekoľkých hodinách, ak nechcete ísť na toaletu.
Nájdite dobrého chiropraktika, osteopata. Išiel som k dobrému manuálnemu terapeutovi, sklonil som sa dva alebo tri, pozrel sa na podlahu a nechal som ho po 10-15 minútach úplne rovný.
Vymeňte si vankúš a matrac na matkinej posteli, je to dôležité.
Mám 4 medziobratlové kýly, neustále robím cvičenia, fyzioterapiu, chodím v ponožkách, v pohodlných ortopedických topánkach, sedím v pohodlnej stoličke, mám veľa peňazí na matrac, vankúš je najdrahší, špeciálny od IKEA. Žiadne náhle pohyby, žiadne ťažké vrecká, takže ju neniesla. Je potrebné posilniť svaly brucha, kňazov a chrbta - to je dôležité, nesklamať.
Tí, ktorí už boli operovaní, jeden z nich neurochirurg, mi povedali - robte, čo chcete, jednoducho sa snažte, aby sa nedostala na operáciu.

neprítomnosť paravertebrálnych abscesov je relatívnou kontraindikáciou chirurgickej liečby.
neurochirurgovia majú dosť iných pracovných úrazov - automobilových, priemyselných a domácich úrazov
.

Pamätajte, že operácia musí byť vykonaná, ak oddeľovací systém nepracuje, 2-3 dni a začne sepsa tela. Potom - naliehavo, aj po niekoľkých hodinách, ak nechcete ísť na toaletu.
Nájdite dobrého chiropraktika, osteopata. Išiel som k dobrému manuálnemu terapeutovi, sklonil som sa dva alebo tri, pozrel sa na podlahu a nechal som ho po 10-15 minútach úplne rovný
Pri medziobratlovej kýle nie je povolená manuálna terapia!
Pravdepodobne ste boli zahanbení kvôli hernii, ale zovretému nervu, a preto vás narovnali pomocou manuálu..
Vymeňte si vankúš a matrac na matkinej posteli, je to dôležité.
Mám 4 medziobratlové kýly, neustále robím cvičenia, fyzioterapiu, chodím v ponožkách, v pohodlných ortopedických topánkach, sedím v pohodlnej stoličke, mám veľa peňazí na matrac, vankúš je najdrahší, špeciálny od IKEA. Žiadne náhle pohyby, žiadne ťažké vrecká, takže ju neniesla. Je potrebné posilniť svaly brucha, kňazov a chrbta - to je dôležité, nesklamať.
A tu je to správne napísané.

Autor, mám medziobratlovú prietrž, a nie jednu. Bol som vždy mučený chrbtom. Potom celé dva roky hrozne trpela: každú noc vstala z bolesti chrbta a túlala sa hodinu. rozptýliť sa ((gymnastika každý deň, bazén dvakrát týždenne, špeciálny matrac, nemocnice, manuálny terapeut, sanatórium, osteopat). Nepomohlo to. Centrum Bubnovského ma zbilo, a potom som išiel do platenej nemocnice. navrhovaný chirurgický zákrok: predtým neurochirurgovia tvrdili, že neexistuje žiadny náznak chirurgického zákroku!
Liečba nepomohla - nakoniec bola operácia vykonaná. Tiež som sa veľmi bál, ale niet cesty: strašné bolesti - z injekcie do injekcie, z prežitia pilulky na pilulky. Táto operácia veľa pomohla, ale stále mám bolesti pravidelne, prehĺtam tabletky, idem do bazéna, gymnastiku - každú. 50 minút denne.
Z operácie som sa tiež bál. Teraz však technológia pokročila ďaleko. 83-ročná žena ležala so mnou v miestnosti a bola jej poskytnutá operácia hlavy zdarma (podľa quart). a všetko je v poriadku (TTT). Moja susedka mala na chrbte odstránenú prietrž - mala už viac ako 50 rokov.
Prezrite si fóra a hľadajte dobrých neurochirurgov. Veľa šťastia!

Mám kýlu v dolnej časti chrbta, neustále chodím na jogu. Exacerbácie až po dlhých prestávkach, a tak je všetko v poriadku..

Súvisiace témy

Mám kýlu v dolnej časti chrbta, neustále chodím na jogu. Exacerbácie až po dlhých prestávkach, a tak je všetko v poriadku..

Tiež som sa s týmto stretol pred 5 rokmi. Pravdepodobne bude veľa prekvapených, ale keď mi to bolo diagnostikované, mal som 20 rokov. Kýla v bedrovej oblasti. Boli tam bolesti, ale človek mohol vydržať. A kulhal dlhou chôdzou. Operácia bola tiež ponúknutá, odmietol som. Po tom by malo byť dlhé zotavovacie obdobie - 6 mesiacov klamať, ako povedal neurochirurg. To samozrejme nie je možné. A potom som veľa čítal, že po operáciách sa vyskytujú opakovane kýly. Všeobecne, išiel som na stretnutie na klinike Dikul, naozaj mi tam pomohli. Približne po mesiaci alebo dvoch úplne zmizli bolesti, chrbtica sa stala priaznivejšou (predtým bola zrejmá skolióza, zlepšila sa). Samozrejme ma 100% "nevyliečili", prietrž neodišla, ale uplynulo 5 až 6 rokov, skoro som zabudla na chrbát (v dobrom slova zmysle :)

Prirodzene nie je možné rozlíšiť tuberkulóznu spondylitídu od brucelózy, salmonely alebo stafylokokov v neprítomnosti, pretože jedna a druhá, tretia a štvrtá môžu byť potlačené tým istým liekom a existuje niekoľko desiatok takýchto liekov, a potom sa môžete pobaviť pod vodou, hoci UV žiarenie dokonca UFOAK, dokonca VLOK, chondroprotektory, antihypoxanty a príručku, koľko sa vám páči

Pred 5 a pol rokmi som urobil operáciu prietrže. Bolesťami sa nehovorilo o tom, že by boli veľmi silné, ale stále - zmizli iba počas trvania liekov proti bolesti. Potom sa začala objavovať necitlivosť, ktorá ma vystrašila horšie ako bolesť, a ja som bežal na operáciu. Funguje bezplatne v súlade s povinnou zdravotnou poistkou. Nie laser, im. ako som povedal, taká kýla (12 mm) už nie je možné odstrániť. Po operácii sa to stalo neporovnateľne lepším, necitlivosť okamžite zmizla, bolesť sa pravidelne objavovala prvých pár rokov, teraz je veľmi zriedkavá. včera som pomohol svojmu manželovi ťahať stoly (robíme opravu) - trochu ani bolesť, skôr sa objavili nejaké nepríjemné pocity v dolnej časti chrbta a nohy, teraz je takmer preč.
Najprv som čítal o ležaní po operácii 6 mesiacov, môžete vstať a chodiť za 2 dni, nemôžete sedieť jeden a pol až dva mesiace, ale môžete to prežiť. Obaja neurochirurgovia, s ktorými som potom hovoril (jeden - ten, ktorý vydal operáciu, druhý - ktorý operoval) hovoril, že je lepšie neočakávať ešte väčšie zhoršenie a dysfunkciu panvových orgánov..

Pamätajte, že operácia musí byť vykonaná, ak oddeľovací systém nepracuje, 2-3 dni a začne sepsa tela. Potom - naliehavo, aj po niekoľkých hodinách, ak nechcete ísť na toaletu.
Nájdite dobrého chiropraktika, osteopata. Išiel som k dobrému manuálnemu terapeutovi, sklonil som sa dva alebo tri, pozrel sa na podlahu a nechal som ho po 10-15 minútach úplne rovný.
Vymeňte si vankúš a matrac na matkinej posteli, je to dôležité.
Mám 4 medziobratlové kýly, neustále robím cvičenia, fyzioterapiu, chodím v ponožkách, v pohodlných ortopedických topánkach, sedím v pohodlnej stoličke, mám veľa peňazí na matrac, vankúš je najdrahší, špeciálny od IKEA. Žiadne náhle pohyby, žiadne ťažké vrecká, takže ju neniesla. Je potrebné posilniť svaly brucha, kňazov a chrbta - to je dôležité, nesklamať.
Tí, ktorí už boli operovaní, jeden z nich neurochirurg, mi povedali - robte, čo chcete, jednoducho sa snažte, aby sa nedostala na operáciu.

Tiež som sa s týmto stretol pred 5 rokmi. Pravdepodobne bude veľa prekvapených, ale keď mi to bolo diagnostikované, mal som 20 rokov. Kýla v bedrovej oblasti. Boli tam bolesti, ale človek mohol vydržať. A kulhal dlhou chôdzou. Operácia bola tiež ponúknutá, odmietol som. Po tom by malo byť dlhé zotavovacie obdobie - 6 mesiacov klamať, ako povedal neurochirurg. To samozrejme nie je možné. A potom som veľa čítal, že po operáciách sa vyskytujú opakovane kýly. Všeobecne, išiel som na stretnutie na klinike Dikul, naozaj mi tam pomohli. Približne po mesiaci alebo dvoch úplne zmizli bolesti, chrbtica sa stala priaznivejšou (predtým bola zrejmá skolióza, zlepšila sa). Samozrejme, že ma „nevyliečili“ 100%, prietrž neodišla, ale uplynulo 5 až 6 rokov, takmer som zabudla na chrbát (v dobrom slova zmysle :) [/ citovať
Šiel som do tohto podvodu diktovať niekoľko rokov, keď som hodil toľko peňazí do práce. Vo všeobecnosti nie je jasná reštaurácia. Načítajú samozrejme v plnej výške obvyklé čerpanie peňazí

Pred 5 a pol rokmi som urobil operáciu prietrže. Bolesťami sa nehovorilo o tom, že by boli veľmi silné, ale stále - zmizli iba počas trvania liekov proti bolesti. Potom sa začala objavovať necitlivosť, ktorá ma vystrašila horšie ako bolesť, a ja som bežal na operáciu. Funguje bezplatne v súlade s povinnou zdravotnou poistkou. Nie laser, im. ako som povedal, taká kýla (12 mm) už nie je možné odstrániť. Po operácii sa to stalo neporovnateľne lepším, necitlivosť okamžite zmizla, bolesť sa pravidelne objavovala prvých pár rokov, teraz je veľmi zriedkavá. včera som pomohol svojmu manželovi ťahať stoly (robíme opravu) - trochu ani bolesť, skôr sa objavili nejaké nepríjemné pocity v dolnej časti chrbta a nohy, teraz je takmer preč.
Najprv som čítal o ležaní po operácii 6 mesiacov, môžete vstať a chodiť za 2 dni, nemôžete sedieť jeden a pol až dva mesiace, ale môžete to prežiť. Obaja neurochirurgovia, s ktorými som potom hovoril (jeden - ten, ktorý vydal operáciu, druhý - ktorý operoval) hovoril, že je lepšie neočakávať ešte väčšie zhoršenie a dysfunkciu panvových orgánov..

Operáciu som vykonal na odstránenie kýly disku pred 15 rokmi, mal som 33 rokov. Výsledok bol super spokojný, už neboli žiadne ďalšie špeciálne problémy s chrbtom, len nedávno sa problémy znovu objavili po masáži, dúfam, že zmizne. Po operácii mi môj neurochirurg povedal, že je lepšie sa nechať unášať ručnou terapiou, nie je známe, kam na ne kliknú, a skutočne, klikli sem, teraz v živote sa nedovolím dotknúť sa spodnej časti chrbta

Kýla sa lieči sama osebe bez lekárov.
A navždy!
Pozrite sa na: http://urls.by/1v7r
byť zdravý!

Tiež som sa s týmto stretol pred 5 rokmi. Pravdepodobne bude veľa prekvapených, ale keď mi to bolo diagnostikované, mal som 20 rokov. Kýla v bedrovej oblasti. Boli tam bolesti, ale človek mohol vydržať. A kulhal dlhou chôdzou. Operácia bola tiež ponúknutá, odmietol som. Po tom by malo byť dlhé zotavovacie obdobie - 6 mesiacov klamať, ako povedal neurochirurg. To samozrejme nie je možné. A potom som veľa čítal, že po operáciách sa vyskytujú opakovane kýly. Všeobecne, išiel som na stretnutie na klinike Dikul, naozaj mi tam pomohli. Približne po mesiaci alebo dvoch úplne zmizli bolesti, chrbtica sa stala priaznivejšou (predtým bola zrejmá skolióza, zlepšila sa). Samozrejme, že ma „nevyliečili“ 100%, prietrž neodišla, ale uplynulo 5 až 6 rokov, takmer som zabudla na chrbát (v dobrom slova zmysle :) [/ citovať
Šiel som do tohto podvodu diktovať niekoľko rokov, keď som hodil toľko peňazí do práce. Vo všeobecnosti nie je jasná reštaurácia. Načítajú samozrejme v plnej výške obvyklé čerpanie peňazí

Ahoj! Mal som prietrž 2,5 rokov na bolesti, žiadne lieky mi naozaj nepomohli! Nemohol som sedieť ani olizovať. Z dehlovenaka som nemohol zarobiť vred. hmotnosť prehrabané myslel všetky podvod. ale potom som našiel jeden liek, tiež som si myslel hu. I ////, ale bol som pripravený na čokoľvek a teraz sedím, nič som nenapísal, rok to neubližuje a tvrdo ho zdvíham a robím to. ktorí majú záujem, napíšte [email protected]

Pilyuiko v meste Khmelnitsky iba pre výčnelky a krúpy. Google sám

Ahoj! Mám 23 rokov. Pred tromi rokmi som objavil prietrž bedrového disku veľkosti 7 mm. Všetko sa začalo tým, že som sa skoro ráno nemohol dostať z postele. ale bolesť spôsobila pravú nohu, akoby to nebola spodná časť chrbta, ale bolesť nohy. potom som sa obrátil na neurológa. dostali injekcie, podstúpili fyzioterapiu a zdalo sa, že všetko prešlo. bolesti sú preč. a 3 roky sa absolútne nič neobťažovalo. nedávno začali ostré bolesti. V tomto prípade je bolesť konštantná. urobil MRI, prietrž 8 mm. Tiež skolióza (((((sám som si začal všimnúť, že kráčam z jednej strany (doprava)). Hneď ako som zistil, že prietrž bola zväčšená, začal som robiť cvičenia, visel na vodorovnej lište. Zdá sa, že bolesť trochu ustupuje, ale moje teľatá sa začali bolieť)). Ošetrujúca lekárka išla študovať, ale sama chcela ísť k chiropraktikovi, ale obávam sa. Povedzte mi, aké ďalšie liečebné metódy ste použili?

Poviem vám toto: Zaujal som vedenie, hoci neexistovali žiadne zjavné predpoklady na vykonanie operácie. Hernia L5-S1 5,5 mm. Uskutočnil disk LASER VAPORIZATION v Kyjeve - in-t Romodanova. Sľúbili, že „hernia by sa mala zmenšiť.“ V lokálnej anestézii áno. Keď bola ihla prepichnutá na operáciu, bolo zrejmé, že bol prepichnutý nerv, a to bolo cítiť a stále sa cíti. Výsledkom je, že prietrž NIE rovnako neklesla (po MRI), ale teraz sa objavil výčnelok do miesta vpichu. Zavolal som chirurgovi, ktorý to urobil, a začal rozprávať príbehy, že „konzervatívna práca sa uskutoční o rok“ - OBR. Laserové odparovanie mi nepomohlo, ale zhoršilo súčasný stav.

Ahoj! Je mi 30 rokov. Tretie tehotenstvo po dobu 23 týždňov. A pred 1,5 mesiacmi, chrbát začal bolieť takmer okamžite pravú nohu. Bolesť môžete vydržať dva týždne, ale minulý mesiac som sa zbláznil bolesťou. Anestetika nepomáha, je nemožné ísť, na toaletu trochu len druhýkrát, keď sa ukáže. Odkvapkali mi kvapkadlá, injektovali ma do chrbta, pozdĺž sedacieho nervu, k ničomu. Ohnul ma doprava. Bolo to desivé, keď prestala cítiť nohu pravej nohy. Keď ma priviedli (po dohode a ľudia čakajú na operáciu 6-8 mesiacov) v RBC, moja noha na nič nereagovala, išiel som na invalidný vozík. Neurológ v našom malom meste odrádzal od vyšetrenia MRI, najprv sme ho počúvali, ale keď to bolo naozaj zlé, prešiel som ním, prietrž 0,8 mm. Všeobecne platí, že vaše zdravie je vaše zdravie a vy sami musíte hľadať riešenie svojho problému. Urobili mi operáciu, bolesť sa okamžite zastavila, necitlivosť chodidla je trochu vľavo, ale môžete s ňou žiť. Moje obdobie na zotavenie sa práve začalo, ale viem, že všetko bude v poriadku. Hlavná vec nie je pekelná bolesť. Ak máte otázky, napíšte: [email protected]

Mám tri kýly.. Neustále bolesti pri utrpení som vyskúšal všetko.. bolí.. čo robiť

Pred 5 a pol rokmi som urobil operáciu prietrže. Bolesťami sa nehovorilo o tom, že by boli veľmi silné, ale stále - zmizli iba počas trvania liekov proti bolesti. Potom sa začala objavovať necitlivosť, ktorá ma vystrašila horšie ako bolesť, a ja som bežal na operáciu. Funguje bezplatne v súlade s povinnou zdravotnou poistkou. Nie laser, im. ako som povedal, taká kýla (12 mm) už nie je možné odstrániť. Po operácii sa to stalo neporovnateľne lepším, necitlivosť okamžite zmizla, bolesť sa pravidelne objavovala prvých pár rokov, teraz je veľmi zriedkavá. Včera som pomohol môjmu manželovi drag and drop tabuľky (robíme opravu) - nie je to ani trochu bolesti, skôr sa objavilo nejaké nepohodlie v dolnej časti chrbta a nohy, teraz je takmer preč. Po tom, čo som tam ležal 6 mesiacov, čítam tu prvýkrát, môžete vstať a prejsť 2 dni nemôžete sedieť jeden a pol až dva mesiace, ale môžete to prežiť. Obaja neurochirurgovia, s ktorými som potom hovoril (jeden - ten, ktorý vydal operáciu, druhý - ktorý operoval) hovoril, že je lepšie neočakávať ešte väčšie zhoršenie a dysfunkciu panvových orgánov..

Ahoj ! Ako som sľúbil, vyložil som v UTUBe tajomstvá prípravy masti na báze žalúdka (kostival, v 2 častiach), masť je veľmi silná a opakovane sa v praxi testuje. Prečo sa ponáhľam a odhodím informácie všetkým účastníkom. Aby ľudia navigovali a našli koreň a správne ho pripravili (na jeseň). Do vyhľadávacieho nástroja YouTube zadajte: „Masť z medzistavcovej prietrže. Časť 1 BOMB. Na základe hospodárskych zvierat (kostra). “ Taktiež televízny moderátor Malakhov uverejnil na mojich webových stránkach môj článok, recepty a tipy, komentáre. Môžete ísť na web Malakhov + Zhivokost
malahov-plus.com/main/in-addition2/3000-recepty-s-zhivokostom-on-zhe-okopnik.htm
tam bude môj článok, ktorý recepty. Používajte svoje zdravie a pomáhajte ľuďom vo vašom okolí, zostaňte bojovníkmi svetla a dobra. S pozdravom, Alexander.

Ahoj ! Ako som sľúbil, vyložil som v UTUBe tajomstvá prípravy masti na báze žalúdka (kostival, v 2 častiach), masť je veľmi silná a opakovane sa v praxi testuje. Prečo sa ponáhľam a odhodím informácie všetkým účastníkom. Aby ľudia navigovali a našli koreň a správne ho pripravili (na jeseň). Do vyhľadávacieho nástroja YouTube zadajte: „Masť z medzistavcovej prietrže. Časť 1 BOMB. Na základe hospodárskych zvierat (kostra). “ Taktiež televízny moderátor Malakhov uverejnil na mojich webových stránkach môj článok, recepty a tipy, komentáre. Môžete ísť na web Malakhov + Zhivokost
malahov-plus.com/main/in-addition2/3000-recepty-s-zhivokostom-on-zhe-okopnik.htm
tam bude môj článok, ktorý recepty. Používajte svoje zdravie a pomáhajte ľuďom vo vašom okolí, zostaňte bojovníkmi svetla a dobra. S pozdravom, Alexander.

môj mladý muž podstúpil operáciu, aby odstránil prietrž l4-l5
panvová funkcia je normálna
necitlivosť preč
nohy netlačia TTT!
ale veľmi sa obávame, že po operácii prešli 2 týždne a v dolnej časti chrbta je stále bolesť. na to, čo je dosť silné.
chirurg hovorí, že je v poriadku. všetko musí prejsť, všetko sa musí uzdraviť.
bolesť dolnej časti chrbta skôr svalová chtoli.
povedzte prosím niekomu, koľko bolesti prešlo slovom chlap je dosť veľký 2 ma vysoký a hmotnosť na 100 kg.
mb to ovplyvňuje zaťaženie?
Povedz mi prosím!
alebo napíšte e-mail, ktorý budem pozorný.
[email protected]

Veľmi dobrá spätná väzba o klinike Pilyuiko v Khmelnitsky. Snažím sa zistiť, čo je technologický čip. Podľa toho, čo je napísané na internete, sa ukázalo, že majú kombináciu všetkých druhov hardvéru s gymnastickými a rehabilitačnými metódami. Chcel som sa porozprávať s tými, ktorí konkrétne dosiahli výsledok.

Pred pol rokom sme šli z Kalugy do Khmelnitského. Všeobecne spokojný s výsledkom. Neexistuje žiadna bolesť, ale ešte som neurobil inú MRI. Má v úmysle urobiť v apríli až máji. Dúfam v jasný výsledok

A čo je také dobré na Ukrajine? A ako americké vybavenie je lepšie ako naše?

A čo s tým má Ukrajina spoločné? Nehovorím o politike, ale o medicíne. Navyše, nikto s nami nemal nič zlé. Khmelnitsky bol k nám veľmi priateľský

A čo je také dobré na Ukrajine? A ako americké vybavenie je lepšie ako naše?

Klinika nebude požadovať cestovný pas, ale v hoteli a na hranici

A koho zaujíma, kam ideš? Ak Sazhkte, aké je zaobchádzanie v Khmelnitskom, potom ste niekto vy? Aký nezmysel?

ľudia pomáhajú! Potrebujeme kontakty neurochirurgov, ktorí bez svedectva o cene môžu odstrániť medzistavcovú prietrž. Vopred ďakujem za odpovede! Tiež zanechám svoje kontaktné číslo 050 065 59 47

Priateľovi bolo odporučené, aby navštívil svojho starého otca, mal 7 rokov, lekári ho poslali na operáciu. Dedko žije v Rostovskom kraji v dedine Nowy Yagorlyk., z kopca zostúpil cez most a naľavo od svojho domu. za dva roky vymenil svoju chrbticu štyrikrát. viac ako rok má všetko v poriadku. Mnoho ľudí k nemu prichádza.

Dobrý deň, mám zadné stredné umiestnenia diskového hernia L5 S1 9 mm a L4 4 mm, ktoré bolia nohy a chodidlá, narušenie panvových orgánov. Po operácii sa toto porušenie a bolesť v nohách a nohách zotaví? Keďže som chorý už 10 mesiacov.. kto vie, odpovedzte na adresu [email protected]

Ahoj! moja matka má 10 rokov medzistavcovej prietrže, teraz je všetko opäť zhoršené, myslím, že možno stojí za to urobiť operáciu? aké nebezpečné to je? a počula som, že sa s nimi zaobchádza ako s laserom. používateľov fóra, povedzte mi, že niekto bol chorý alebo že oni sami boli chorí. Ako sa vám podarilo? Mám veľmi obavy o mamu

Ahoj! moja matka má 10 rokov medzistavcovej prietrže, teraz je všetko opäť zhoršené, myslím, že možno stojí za to urobiť operáciu? aké nebezpečné to je? a počula som, že sa s nimi zaobchádza ako s laserom. používateľov fóra, povedzte mi, že niekto bol chorý alebo že oni sami boli chorí. Ako sa vám podarilo? Mám veľmi obavy o mamu

Dobrý deň! Ja sám som zvládol bez operácie, pretože akékoľvek ochorenie vzniká predovšetkým na jemnej rovine a je potrebné odstrániť tie príčiny jemnej roviny, ktorá spôsobila chorobu. Ak bude mať niekto záujem, kontaktujte nás.

Dobrý deň! Ja sám som zvládol bez operácie, pretože akékoľvek ochorenie vzniká predovšetkým na jemnej rovine a je potrebné odstrániť tie príčiny jemnej roviny, ktorá spôsobila chorobu. Ak bude mať niekto záujem, kontaktujte nás. Môj e-mail je [email protected]

Ahoj ! Ako som sľúbil, vyložil som v UTUBe tajomstvá prípravy masti na báze žalúdka (kostival, v 2 častiach), masť je veľmi silná a opakovane sa v praxi testuje. Prečo sa ponáhľam a odhodím informácie všetkým účastníkom. Aby ľudia navigovali a našli koreň a správne ho pripravili (na jeseň). Do vyhľadávacieho nástroja YouTube zadajte: „Masť z medzistavcovej prietrže. Časť 1 BOMB. Na základe hospodárskych zvierat (kostra). “ Taktiež televízny moderátor Malakhov uverejnil na mojich webových stránkach môj článok, recepty a tipy, komentáre. Môžete ísť na web Malakhov + Zhivokost
malahov-plus.com/main/in-addition2/3000-recepty-s-zhivokostom-on-zhe-okopnik.htm
tam bude môj článok, ktorý recepty. Používajte svoje zdravie a pomáhajte ľuďom vo vašom okolí, zostaňte bojovníkmi svetla a dobra. S pozdravom, Alexander.

A koho zaujíma, kam ideš? Ak Sazhkte, aké je zaobchádzanie v Khmelnitskom, potom ste niekto vy? Aký nezmysel?

Dobrý deň! Ja sám som zvládol bez operácie, pretože akékoľvek ochorenie vzniká predovšetkým na jemnej rovine a je potrebné odstrániť tie príčiny jemnej roviny, ktorá spôsobila chorobu. Ak bude mať niekto záujem, kontaktujte nás.

Sťažnosť

Moderátor, upozorňujem, že text obsahuje:

Sťažnosť bola zaslaná moderátorovi

Stránka sa automaticky zatvorí
po 5 sekundách

Fórum: Zdravie

Používateľ webovej stránky Woman.ru chápe a súhlasí s tým, že je plne zodpovedný za všetky materiály, ktoré čiastočne alebo úplne uverejnil pomocou služby Woman.ru..
Používateľ stránky Woman.ru zaručuje, že umiestnenie materiálov, ktoré predloží, neporušuje práva tretích strán (vrátane, ale nielen autorských práv), bez toho, aby bola dotknutá ich česť a dôstojnosť..
Používateľ Woman.ru, ktorý posiela materiály, má záujem o ich zverejnenie na webe a vyjadruje súhlas s ich ďalším použitím redaktormi Woman.ru..

Použitie a dotlač tlačených materiálov zo stránok woman.ru je možné iba s aktívnym prepojením na zdroj.
Použitie fotografických materiálov je povolené iba s písomným súhlasom správy lokality.

Umiestnenie duševného vlastníctva (fotografie, videá, literárne diela, ochranné známky atď.)
na woman.ru sú povolené len osoby so všetkými potrebnými právami na takéto umiestnenie.

Autorské práva (c) 2016-2019 LLC Hirst Shkulev Publishing

Sieťová publikácia „WOMAN.RU“ (Woman.RU)

Osvedčenie o registrácii hromadných médií EL č. FS77-65950, vydané Federálnou službou pre dohľad nad komunikáciami,
informačné technológie a masové komunikácie (Roskomnadzor) 10. júna 2016. šestnásť+

Zakladateľ: Hirst Shkulev Publishing Limited Liability Company

Prečítajte Si O Druhy Kýl

V modernom svete majú ľudia veľmi protichodný postoj k úspechom medicíny. Na jednej strane sú ženy pripravené investovať do drahých operácií, na druhej strane využívajú rôzne pochybné techniky z arzenálu ľudových receptov.
V modernom svete majú ľudia veľmi protichodný postoj k úspechom medicíny. Na jednej strane sú ženy pripravené investovať do drahých operácií, na druhej strane využívajú rôzne pochybné techniky z arzenálu ľudových receptov.
Dnes budeme hovoriť o účinných metódach liečby artritídy a artrózy. Existuje medzi týmito chorobami rozdiel?